Loodswezen Rotterdam: de adviseur van de kapitein

Tijdens de Wereldhavendagen kan het Loodswezen Rotterdam uiteraard niet ontbreken. De organisatie vormt een belangrijk onderdeel van het begeleiden van het scheepvaartverkeer. In totaal zijn 450 loodsen aangesloten, waarvan zo'n 210 in Rotterdam.

Het werk bij het loodswezen is zwaar. Er is sprake van een dubbele onregelmatigheid. De registerloodsen zijn dan een aantal dagen beschikbaar, maar weten niet wanneer ze moeten werken of vrij zijn. De registerloodsen werken dag en nacht door. "Het is hier nooit stil", vertelt Arno Voskuilen van het Loodswezen Rotterdam.

Adviseur van de kapitein

De loodsplicht begint vanaf 75 meter en gaat door tot het onbeperkte. "We zijn de adviseur van de kapitein. Met onze lokale kennis van het vaarwater, de lokale regelgeving en de vaarpatronen begeleiden we de schepen vlot en veilig door de haven", legt Voskuilen uit.

Het personeel in het Loodswezen heeft ook een eigen taal. "Ik weet waarover ik praat, maar er zijn mensen die niet weten waarover ik het heb", geeft Voskuilen toe. Hij neemt het woord maas-center boei als voorbeeld. "Dat is bijvoorbeeld 20 kilometer uit de kust. Dan ben je drie kwartier aan het varen."

Voskuilen geniet van de verschillende schepen die hij moet begeleiden. "De dynamiek van het bedrijf is erg mooi."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Wereldhavendagen
Deel dit artikel: