Zaak loterij Paardenmarkt Alblasserdam geseponeerd

Het Openbaar Ministerie heeft een strafzaak tegen de Stichting Comité Paardenmarkt Alblasserdam voorwaardelijk geseponeerd. Het comité werd eerder op het matje geroepen, nadat tijdens een loterij op het evenement eind juli een waardebon was uitgegeven ten behoeve van de aanschaf van een pony.

"Deze uitreiking heeft ervoor gezorgd dat er zowel tegen de burgemeester alsook tegen de stichting aangifte is gedaan voor het overtreden van het verbod op het gebruik van een dier als prijs", zegt het OM. Volgens de actiegroep 1037 against animal cruelty is het verloten van dieren niet toegestaan, ook niet via een waardebon. 

De burgemeester was destijds verder niet bij de loterij betrokken, maar overhandigde de prijs wel. "De burgemeester wordt niet als verdachte aangemerkt en zal dus ook niet worden vervolgd. Hij heeft de prijs slechts overhandigd en heeft daarmee enkel een ceremoniële handeling verricht."

Voor de betreffende stichting geldt dat anders. Die stelde de waardebon voor de pony beschikbaar. "De stichting heeft hiermee strafbaar gehandeld en wordt door het OM als verdachte aangemerkt."

Met de vervolging wil het OM het belang van bescherming van het welzijn van dieren benadrukken. De strafzaak tegen de stichting wordt voorwaardelijk geseponeerd. "Aan de stichting is onder meer de verplichting opgelegd om excuses te communiceren."

De Stichting Comité Paardenmarkt Alblasserdam heeft op de website inmiddels excuses aangeboden, zoals werd opgedragen. "Wij waren zeer verrast door de aangifte, want wij hebben nooit de intentie gehad een levend dier te verloten. De tekst van de waardebon passen we direct aan, ook op alle andere communicatie-uitingen."
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Alblasserdam
Deel dit artikel: