nieuws

Huismus vrijwel verdwenen uit Rotterdam

ROTTERDAM - De huismus is vrijwel helemaal verdwenen uit Rotterdam. In 2009 werden door vrijwilligers van het Rotterdams Milieucentrum slechts 329 exemplaren geteld in de Maasstad.
Het Rotterdams Milieucentrum en Bureau Stadsnatuur hebben met behulp van 32 vrijwilligers in kaart gebracht waar de mus zich nog wél bevindt. In een gebied van 32 vierkante kilometer dat nu in kaart is gebracht, telden vrijwilligers gemiddeld twee tot vijf mussen per vierkante kilometer.
Vooral op het Eiland van Brienenoord, in delen van Hillegersberg-Schiebroek en bij de Bergse Plas zitten nog mussen. Op veel plekken werden helemaal geen mussen geteld. De Gouvernestraat vlakbij bioscoop Lantaren/Venster is een van de weinige plekken midden in de stad waar de mussen graag komen.
Er zijn veel oorzaken voor het verdwijnen van de huismus in steden. Met steeds beter geïsoleerde huizen hebben de huismussen steeds minder mogelijkheden om nesten te bouwen. Ook de afwezigheid van voedsel en het wegbranden van onkruid tussen de stoeptegel kan volgens de milieuorganisaties een oorzaak zijn.
Luister zaterdagochtend tussen 8.00 en 9.00 uur naar Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond. Daarin meer over de mussentelling in Rotterdam.