nieuws

Politieman schoot gezin dood met dienstwapen

De 35-jarige politieagent die maandagavond zijn twee dochters en echtgenote doodschoot in Dordrecht, deed dat met zijn dienstwapen. Dat meldt justitie.
De man was hoofdagent bij het Flexteam in Dordrecht van de eenheid Rotterdam. Dit team werkt volgens de politie 'probleemgericht en levert tijdelijke medewerkers aan basisteams die extra mensen nodig hebben voor opsporing'.
Politiemensen mogen niet zomaar hun dienstwapen meenemen naar huis. Dat is alleen toegestaan als ze een piket- of operationele dienst hebben, of als ze een training of toetsing volgen, staat in de wettelijke regeling. In enkele andere situaties mag het ook, maar pas na schriftelijke toestemming van de korpschef.
Als agenten hun vuurwapen meenemen, dan moeten ze die bewaren in een "inbraakwerende" ruimte. Ook mogen ze een wapen niet onbeheerd in een auto achterlaten. Algemene standaard is dat agenten hun wapen achter slot en grendel laten bewaren in de wapenkamer of -kluis op het politiebureau.
Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van de vakbond ACP is er eerder discussie geweest over het meenemen van dienstwapens. "Maar de richtlijnen geven geen garantie dat dit soort verschrikkelijke dingen nooit voorkomt." De inzet moet in zijn ogen zijn dat politiemensen alert zijn op collega's die mogelijk problemen hebben of met wie het niet goed gaat. Het komt wel eens voor dat een agent zijn wapen tijdelijk moet inleveren om die redenen, aldus Van de Kamp.
Lees meer: Dader familiedrama Dordrecht is agent Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie was dinsdag bij een bijeenkomst van de collega's van de politieman.
Akerboom twittert: "Collega’s ontmoet en gesproken die betrokken zijn bij het drama in Dordrecht. Verslagenheid, verdriet en ongeloof. De impact op de collega’s is enorm. Je wilt dit begrijpen maar veel vragen zullen onbeantwoord blijven. Goed om bij elkaar te zijn en samen te verwerken."
Lees meer: Buurtbewoners over gezinsdrama: Dit komt zo hard aanHet gezinsdrama speelde zich af in de woning van de slachtoffers aan de Heimerstein. Het heeft veel indruk gemaakt in de buurt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl