nieuws

Cultuurcampus stap dichterbij: iconische kolos voor onderwijs, kunst en toerisme op Zuid

Rotterdam gaat serieus onderzoeken of de komst van een 'Cultuurcampus' haalbaar is. De campus moet een iconisch pand worden dat toeristen trekt en waar 2.500 studenten onderwijs krijgen. Ook is er plek voor tentoonstellingen en voorstellingen.
Een speciale commissie met bestuurders van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, de Rotterdamse bibliotheek en onderwijsinstelling Codarts doet deze aanbeveling aan het stadsbestuur. Dat besloot dinsdagmiddag geld beschikbaar te stellen voor vervolgonderzoek.

Maassilo, Maastunnel en Hart van Zuid

Als mogelijke locaties worden genoemd de Maassilo, het gebied rondom de ingang voor fietsers en voetgangers van de Maastunnel en het nieuw te bouwen 'Hart van Zuid' bij Ahoy.
Bestuursvoorzitter Wilma Franchimon is zeer enthousiast over het idee. "Ik zie een gebouw waar studenten rondlopen, waar kunst wordt gemaakt, waar debatten plaatsvinden, waar je koffie kunt drinken en elkaar kunt ontmoeten.
De Cultuurcampus moet ook een toeristische trekker worden. "Een iconisch gebouw, waar mensen vanuit de hele wereld naar komen kijken. We gaan natuurlijk geen hutje neerzetten in Rotterdam."

300 miljoen euro

Met het plan is grofweg driehonderd miljoen euro gemoeid. Een aanzienlijk deel van dat bedrag moet van het rijk komen. De opstellers zijn optimistisch over de haalbaarheid van hun plan.
Ook de tweede voorgedragen locatie, het gebied bij de ingang voor de fietsers en voetgangers van de Maastunnel is wat Franchimon betreft de moeite waard. "Kijk dat uitzicht nu. Fantastisch."
De laatste kanshebber is Hart van Zuid, het nieuw te bouwen gebied rond Ahoy waar ook een nieuw theater, bibliotheek en congrescentrum komen.

Inhaalslag

Met de Cultuurcampus moet Rotterdam-Zuid een inhaalslag maken op het gebied van toerisme, cultuur en met name hoger onderwijs. Ongeveer een tiende van het Rotterdamse cultuurbudget gaat naar zuid. Slechts 14 van de 86 culturele instellingen heeft een plekje op de zuidoever.
Het stadsdeel kent vrijwel geen onderwijsinstellingen op universitair en hbo-niveau. Daar moet met de campus verandering in komen. Zo willen Codarts, de Erasmus Universiteit en de TU Delft er ruimte gaan betrekken.
Verder moet de Cultuurcampus een iconisch gebouw worden dat jaarlijks een half miljoen bezoekers trekt. De oppervlakte is wat betreft het advies maar liefst 50.000 vierkante meter, zo'n tien voetbalvelden groot. Het zou in 2025 moeten verrijzen.