Moeder Sarah Papenheim vanuit VS bij zitting: 'Ik wil alle details weten'

De moeder van de vermoorde Sarah Papenheim was opnieuw vanuit de VS naar Rotterdam gekomen om de rechtszaak tegen verdachte Joël S. bij te wonen. Het werd een korte zitting, die slechts drie minuten duurde.

Moeder Donee Odegard wil er per se elke keer bij zijn. "Ook al duurt het 20 seconden. Ik doe het voor mijn dochter. Als ik er niet zou zijn, zou het lijken alsof niemand van haart houdt."


Joël S.(24) heeft bekend dat hij zijn huisgenote Sarah Papenheim met 27 messteken om het leven heeft gebracht. Dat was in december 2018 in hun Rotterdamse studentenflat. Hij zegt ook dat hij werd aangevallen door Sarah.

Donee Odegard heeft inmiddels het volledige dossier over de moord op haar dochter gelezen. "Het maakt me boos, maar ik moet het lezen. Ik moet alle details weten. Zo voel ik haar pijn", legt Odegard uit.

Nachtmerries

De moeder van de 21-jarige Sarah zegt dat zij geteisterd werd door nachtmerries. "Door het dossier weet ik nu tenminste wat er wérkelijk is gebeurd. Anders gaat het spoken in mijn hoofd. Het lezen van het dossier helpt."

Alle informatie maakt haar verdrietig maar ook boos. "Sarah's dromen en doelen zijn haar afgenomen, zonder reden. Ook mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Wat me ook woedend maakt: deze jongen had geholpen kunnen worden", zegt ze na afloop van de korte zitting.

Onderzoek

Tijdens de vorige zitting bepaalde de rechtbank dat de verdachte neurologisch onderzocht moest worden om te achterhalen of er een lichamelijke oorzaak is voor zijn waandenkbeelden. Volgens het Openbaar Ministerie is het rapport volgende maand afgerond.

Ondertussen is er in de VS een beurs met de naam van Sarah en haar broer, die eerder zelfmoord pleegde. "Het is een beurs voor een muzikale opleiding die studenten kunnen volgen. Enkele maanden geleden zijn de eerste studenten met de opleiding begonnen."

De inhoudelijke zitting staat gepland op 27 november in Rotterdam. Dan zal Donee Odegard er weer zijn.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: