nieuws

‘Dance Parade verbieden is geen oplossing'

parade5.jpg
parade5.jpg
ROTTERDAM - Het verbieden van de optocht van Dance Parade zit veel housefanaten niet lekker. Een van hen is Rotterdammer Fabian van Ekelenburg. Hij heeft daarom op 6 maart een demonstratie gepland op de Coolsingel.
De Dance Parade zal niet meer in de oorspronkelijke vorm terugkeren in de Rotterdamse straten. Een motie om in Rotterdam ruimte te bieden aan de Danceparade in zijn huidige opzet, is donderdag in de gemeenteraad gestrand. Leefbaar Rotterdam, D66 en SP steunden de motie, maar de partijen kwamen een stem tekort.

Protest tegen het besluit

En dat zit veel Rotterdammers niet lekker. Het evenement trok jaarlijks zo'n 400-duizend bezoekers. Iemand die het bijzonder steekt, is Fabian van Ekelenburg. Hij gaat dan ook protesteren tegen dit besluit. Op 6 maart staat er een demonstratie gepland op de Coolsingel. "We verwachten zo'n duizend man, zegt hij."

10.000 mensen is anders dan een half miljoen

De bedoeling is dat alle dancefestivals op afgesloten terreinen worden gehouden, zodat betere controle mogelijk is. "Maar dan blijft er niets meer van het festival over. Dan kunnen er nog maar 10-duizend mensen komen, en dat is toch een ander gevoel dan een half miljoen."

Zomaar verbieden is niet de oplossing

Maar is het dan niet logisch dat burgemeester Aboutaleb maatregelen neemt na het desastreus verlopen strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland? "Dat is best begrijpelijk, beaamt Van Ekelenburg. Maar het zomaar verbieden is niet de oplossing. Dit is een makkelijk en laf besluit. Als je iets verbiedt, kan er ook niets misgaan, dat is waar."

Is de Dance Parade te redden?

En volgens Van Ekelenburg gaat er helmaal niet zoveel mis tijdens de Dance Parade. "Er is altijd heel veel politie en van de 400-duizend man die er vorig jaar waren zijn er zo'n 150 aangehouden. Dat is niet veel. Op bijvoorbeeld de Zwarte Cross (een festival in de Achterhoek- red.) zijn dat er relatief meer. Wordt dat evenement verboden?" Wat moet de demonstratie op de Coolsingel opleveren? Van Ekelenburg hoopt dat de Dance Parade toch nog te redden is. "En als het even kan, zou ik ook graag zien dat burgemeester Aboutaleb opstapt. Dat zou heel mooi zijn."
In de slideshow: de organisator van de demonstratie op 6 maart op de Coolsingel: Fabian van Ekelenburg (met mondkapje) - Foto's copyright RTV Rijnmond