nieuws

Straatvraag: mag een agent het dienstwapen mee naar huis nemen?

Moet een agent een dienstwapen op zijn werk laten of mag hij dit naar huis meenemen en daar opbergen? Naar aanleiding van het familiedrama in Dordrecht, waarbij een politieagent zijn vrouw en twee dochters doodde met een dienstwapen, stelden we die vraag in de Dordtse wijk en sociale media.
De meningen zijn verdeeld in de Dordtse wijk Sterrenburg. "Het is een schande. Het is niet nodig geweest. Als hij dat dienstwapen niet bij zich had gehad, was het niet gebeurd", zegt een dame. "Het gebeurt vaker, maar het weegt niet op tegen het voordeel van thuis je wapen hebben en snel in actie kunnen komen", brengt een Dordtenaar daartegenin. Lees meer: ‘Politie valt niets te verwijten bij gezinsmoord Dordrecht’ "Ik denk dat het best is, alleen die jongens moeten zelf psychisch fit zijn", zegt een ander.
"Mijn vader had zijn dienstwapen altijd thuis gewoon in het nachtkastje", zegt de zoon van een politieman. "Nu moet 'ie thuis in een kluisje. Er zijn dingen al heel erg aangescherpt."

Deskundige

"Onder bepaalde omstandigheden mag een agent zijn dienstwapen meenemen naar huis", zegt politie-deskundige Lex Cachet.
"Dat is een kwestie van afspraken wanneer de dienst begint. Als een chef met z'n mensen afspreekt dat ze thuis hun uniform aandoen, en dat hun dienst begint op het moment dat ze op de fiets of in de auto stappen, dan horen ze ook hun dienstwapen bij zich te hebben", legt de expert uit.
De agent die maandagavond zijn gezin doodde met zijn dienstwapen, zat bij het zogenaamde Flexteam van de politie. "Dat maakt het alleen maar logischer dat hij z'n wapen thuis heeft", zegt Cachet.
"Dan is het de bedoeling dat je heel snel in dienst kan om collega's die ergens in de problemen komen te ondersteunen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je wapen veilig - inbraakvrij, staat ergens in de regeling - opbergt."

Politie

Politiewoordvoerder Wim Hoonhout van de eenheid Rotterdam brengt hier tegenin dat het niet gebruikelijk is dat agenten wapens thuis hebben. Alleen bij bepaalde opdrachten of binnen bepaalde teams, zoals het arrestatieteam, kan de afspraak zijn dat iemand zijn of haar wapen meeneemt.
En daarvoor gelden strenge regels, zegt Hoonhout. "Maar dan nog valt een in- en intriest drama zoals in Dordrecht helaas nooit te voorkomen. Als een collega in nood de keus maakt om het onvoorstelbare te doen, valt dat haast niet uit te sluiten."
"Het enige wat kan helpen is een goed vangnet binnen een team, waarbinnen eventuele privé-problemen op tijd worden opgemerkt en eventueel uit voorzorg iemands wapen tijdelijk kan worden ingenomen."

Poll

Ruim veertienduizend lezers reageerden op onze poll met de vraag of agenten hun dienstwapen mee naar huis moeten kunnen komen. 57 procent vindt dat dat inderdaad moet kunnen. "Als iemand kwaad wilt, laat hij zich niet tegenhouden door een verbod", reageert iemand.
43 procent vindt dat het wapen op werk moet blijven. "Je ziet wat er van kan komen. Voorkomen is beter dan genezen", schrijft Rene.
Er zijn ook mensen die zich onthouden van een mening. "Wat hebben wij ervan te vinden? Het zal wel een reden hebben. Wat ik of de buren er van vinden is niet belangrijk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl