'SBM Offshore liet gifschip ontmantelen op strand India'

Het Schiedamse SBM Offshore heeft vorig jaar een ernstig vervuilde gastanker laten slopen op het strand van India, ook al was het bedrijf gewaarschuwd voor dodelijke gezondheidsrisico's. Dat meldt het televisieprogramma Zembla, op basis van eigen onderzoek.

De giftanker bevatte zeer hoge concentraties kwik en een specialistisch bureau waarschuwde de Nederlandse platformbouwer al dat bij de sloop kwikdampen vrij konden komen. Bij medewerkers zou dat kunnen leiden tot blijvende neurologische schade of de dood. 

SBM zou volgens Zembla de hoeveelheid kwik hebben geprobeerd te verhullen, om zo veel geld aan schoonmaakkosten te besparen. Medewerkers werden nauwelijks beschermd. Uit geheime opnames bleek dat werknemers zonder enige vorm van bescherming aan het werk waren.

Miljoenen kostende schoonmaak

De bewuste tanker, de Yetagun, lag jarenlang boven het gelijknamige gasveld bij Myanmar. In dat gasveld is veel kwik aanwezig. Toen SBM het schip wilde laten slopen, werd onderzoek gedaan door een chemisch expert die de hoge concentratie kwik constateerde.

Volgens het televisieprogramma zou SBM het rapport hebben geprobeerd af te zwakken. Vervolgens zouden ze een tweede bureau onderzoek hebben laten doen. Die constateerde opvallend genoeg geen hoge concentraties kwik. 

Betrokkenen zeggen tegen Zembla dat alles aan het onderzoek rammelde en dat SBM de miljoenen kostende schoonmaak wilde omzeilen. 

SBM zelf zegt dat er gesloopt is volgens internationale regels en dat werknemers niet zijn blootgesteld aan kwikdampen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Schiedam
Deel dit artikel: