Maastricht weigerde 'wurgcontract' NPO voor Songfestival

Maastricht heeft geweigerd een door de NPO voorgelegde samenwerkingsovereenkomst over het Songfestival te tekenen. Dat blijkt uit de notulen van een besloten vergadering op 8 augustus.

De Maastrichtse wethouder John Aarts van financiën (VVD) noemt het een 'wurgcontract'. In die overeenkomst stonden volgens Aarts nieuwe zaken, die eerder niet aan bod waren geweest. Het zou erop neerkomen dat alle risico's op de stad en zalencentrum het MECC zouden worden afgewenteld. 

Ook verwierp de raad de eis van de NPO om het MECC grondig te verbouwen. Op 8 augustus besloot de gemeenteraad van Maastricht de 'carte blanche' niet te tekenen. In plaats daarvan legden ze de NPO een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor. Op 30 augustus koos de NPO voor Rotterdam als plek waar het Songfestival plaats zal vinden. 

De NPO laat in een reactie weten dat het organiseren van het Eurovisie Songfestival 'een grote verantwoordelijkheid' is, waarin de gaststad een cruciale rol heeft. "Het past daarom dat er tussen de organiserende omroep en de gaststad gedegen afspraken worden gemaakt in een samenwerkingsovereenkomst."

De keuze voor Rotterdam zou volgens de omroep op inhoudelijke gronden zijn gemaakt. "Zoals bekend was de betere geschiktheid van de voorgedragen locatie het belangrijkste argument."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: