nieuws

Rotterdam reserveert 15,5 miljoen voor Songfestival

De gemeente Rotterdam heeft 15,5 miljoen euro opzij gezet voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival in de stad. Dat staat in het bidbook, een document dat tot nu toe geheim werd gehouden, maar donderdag openbaar is gemaakt. Met uitzondering van enkele stukken, is het hele bidbook voor iedereen te bekijken.
De financiële bijlage waarin de kosten worden toegelicht is grotendeels weggestreept. Er is wel te zien dat de gemeente in totaal 15.498.015 euro heeft gereserveerd. Dat geld gaat onder meer naar veiligheid, randprogrammering, city branding en delegaties die hier gaan komen. Voor financiering van veiligheid wil wethouder Kasmi het Rijk vragen om een bijdrage. "We gaan er vanuit dat dat lukt", zegt Kasmi.

Gemeente betaalt voor afhuren Ahoy

Ook gaat een deel van het geld naar het afhuren van Ahoy. "We zijn mede-eigenaar van Ahoy. Ahoy verhuurt normaal gesproken de locatie aan organisatoren. Nu doen ze dat op verzoek van ons. Daarom dragen we bij aan de huur", legt Kasmi uit.

Nog onbekend waar Kasmi 15,5 miljoen vandaan gaat halen

Kasmi belooft dat de begrote 15,5 miljoen euro afdoende is om het hele evenement te bekostigen, wat de verplichtingen van Rotterdam betreft. Extra kosten zijn voor rekening van bijvoorbeeld de NPO. "Voor allerlei andere dingen waar geen afspraken over zijn gemaakt, komen de kosten niet op ons bordje", belooft de wethouder.
Er is nog geen financiële dekking voor het plan. Kasmi komt in november met een dekkingsvoorstel. Hij wil nog niet zeggen waar hij denkt het geld vandaan te gaan halen. Hij ziet wel mogelijkheden in bedrijfssponsoring bij randevenementen. "En als er steden zijn die op een of andere manier daaraan bij willen dragen, zijn ze van harte welkom."

Ahoy acht weken lang in handen van Eurovisie Songfestival

In het bidbook staat verder uitgewerkt wat de mogelijkheden en plannen zijn voor Ahoy en evenementen rondom het Eurovisie Songfestival. Maar ook informatie over bereikbaarheid en beveiliging.
Zo wordt duidelijk dat Ahoy bijna acht weken geen andere activiteiten mag organiseren om exclusief beschikbaar te zijn voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Het gaat om de periode van 5 april tot en met 28 mei 2020.

'Wurgcontract'

Donderdagmorgen liet Maastricht weten een 'wurgcontract' voorgeschoteld te hebben gekregen van de NPO. Het zou erop neerkomen dat alle risico's op de stad en zalencentrum het MECC zouden worden afgewenteld. Kasmi zegt het contract waar Maastricht het over heeft niet te kennen. Hij noemt het contract tussen de NPO en Rotterdam "een goed contract waar geen gekke dingen in staan". Lees meer: Maastricht weigerde 'wurgcontract' NPO voor Songfestival

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl