nieuws

Boze huurders zingen protestlied tegen 'sloopplannen' Vestia

Bewoners van de Talmastraat in de Rotterdamse wijk Blijdorp/Bergpolder hebben een protestlied gemaakt, samen met Joris Lutz en zangeres Inge Bonthond.
De 61 huurders protesteren tegen de 'sloopplannen' van woningbouwcorporatie Vestia. Ze moeten hun huis uit vanwege een grootschalige renovatie van de woningen, die aan de binnenkant helemaal worden gesloopt.
Huurders met een sociale woning krijgen een urgentieverklaring, maar andere bewoners moeten zelf op zoek naar een betaalbare woning. Zij vrezen door de hoge huren in de stad, straks in buitenwijken of regiogemeenten terecht te komen. De appartementen van Vestia worden na de renovatie deels als sociale woningen verhuurd en deels in de vrije sector.

Niet verhuizen

Zangeres Inge Bonthond, voormalig achtergrondzangeres van Herman Brood en Gruppo Sportivo, woont zelf al bijna twintig jaar in het bewuste woonblok in de Talmastraat: "Ik wil helemaal niet verhuizen, ik woon hier fijn, net als iedereen hier."
"Het is een soort plaag aan het worden in Rotterdam, al die Rotterdammers die hun huis uit moeten om plaats te maken voor mensen met veel geld," vervolgt Bonthond. "Kijk naar de Tweebosbuurt, kijk naar ons. En de gemeente en woningbouwcorporaties zijn nog lang niet klaar. We moeten in actie komen, moeten dit stoppen."

Videoclip

Bonthond heeft de Rotterdamse acteur, tekstschrijver en presentator Joris Lutz gevraagd om het lied te schrijven op de melodie van 'Ámerica' uit de West Side Story. Bevriende filmmakers maakten zondag ook opnamen voor een videoclip bij het protestlied.
"We hopen hiermee aandacht te vragen voor de situatie waar veel Rotterdammers momenteel mee te maken hebben. Deze stad is straks alleen nog maar voor rijke mensen en dat moeten we niet willen," besluit Bonthond.