nieuws

PvdA en Leefbaar-plakkers zitten elkaar dwars

ROTTERDAM - De 'plakoorlog' in Rotterdam is in volle gang. De plekken op de verkiezingsborden zijn beperkt en Leefbaar Rotterdam en de PvdA proberen elkaar op slinkse wijze dwars te zitten bij het plakken van de verkiezingsaffiches.
In heel Rotterdam zijn deze dagen de verkiezingsposters van de plaatselijke politieke partijen te zien. De PvdA zet naast de gewone verkiezingsposters ook makelaarsborden in. 2500 stuks worden in de stad om lantarenpalen heen gehangen, zegt Marco Heijmen van de Rotterdamse PvdA. 'Allemaal Nederlandse affiches', zegt hij er snel bij.
Dick van Sluis van Leefbaar Rotterdam gebruikt geen makelaarsborden ('te duur'), maar heeft een andere tactiek om de 'gezworen vijand' dwars te zitten: door ze op de verkiezingsborden over de PvdA-posters heen te plakken. Dit is tegen de 'mores' van het affiche-plakken in, maar in een plakoorlog is nu eenmaal veel geoorloofd, zo vindt Van Sluis. Hij spreekt van 'ludieke acties'. Zo bedekte Leefbaar onlangs bij een PvdA-bijeenkomst op Rotterdam-Zuid alle PvdA-posters met de beeltenis van Marco Pastors.
De PvdA laat zich niet uit het veld slaan heeft de tactiek aangepast. Door op onverwachte plekken te plakken denkt Heijmen dat zijn Leefbaar niet achter het 'plakpatroon' van de PvdA kan komen. Zo moeten de posters van de socialisten uiteindelijk verschoond blijven van het smoelwerk van Pastors.
Luister links naar een reportage van Jacco van Giessen over de Rotterdamse 'plakoorlog'

Kijk donderdag om 17.25 uur naar 'Koorts' op TV Rijnmond met daarin het Rotterdamse lijsttrekkersdebat tussen Marco Pastors (LR) en Dominic Schrijer (PvdA). Het debat wordt elk uur herhaald.