nieuws

DNA-spoor kofferbakmoord wijst voorzichtig naar Leon van M.

Caroline van Toledo
Caroline van Toledo
DNA-onderzoeken in de zaak van de Oostvoornse kofferbakmoord wijzen in de richting van Leon van M. Dat bleek maandag tijdens de tweede dag in het proces uit verklaringen van deskundigen in de rechtbank. Maar liefst vier forensisch onderzoekers worden gehoord over gevonden DNA-sporen bij de vastgebonden polsen van het slachtoffer.
Caroline van Toledo (35) werd in september 2005 gedood. Haar lichaam werd gevonden in de kofferbak van haar uitgebrande auto, bij het Kruininger Gors. In de knoop van de stropdas waarmee zij was vastgebonden, werd een minuscuul DNA-spoor gevonden. Lees meer: Liveblog: DNA-deskundigen aan het woord tijdens proces Oostvoornse kofferbakmoord Het DNA-spoor is beschadigd, omdat het lichaam van het slachtoffer verbrand was. Daardoor was geen 100 procent match mogelijk. Wel zeggen de deskundigen dat er enkele overeenkomsten zijn met het DNA van verdachte Leon van M.(42) Een extra complicatie is dat de broer van Leon van M. ook in beeld is als verdachte.

Colorado

Eén van de vier experts die door justitie is ingeschakeld, Richard Eikelenboom, zit in Colorado in de VS. Hij is maandag via een video-verbinding gehoord. Eikelenboom kwam eerder voor de zaak naar Nederland, maar toen werd het proces verdaagd.
Het lijkt er volgens Eikelenboom op dat het DNA-spoor op drie personen wijst. Het slachtoffer, de dader en een derde persoon. Alleen de forensisch deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut ziet geen aanwijzing voor een derde persoon.
Op de eerste zittingsdag, afgelopen vrijdag, zijn getuigen uit de omgeving van Leon van M. gehoord. Zij hebben belastende verklaringen afgelegd. Leon van M. zou hen hebben verteld dat hij Caroline van Toledo heeft vermoord. Lees meer: Getuigen stellig over rol Leon van M. in kofferbakmoord
De rechtbank heeft vijf dagen uitgetrokken voor het proces. Donderdag gaat het verder: dan wordt Leon van M. gehoord.