nieuws

Facebook censureert Rijnmond na omstreden 'naaktfoto'

Facebook heeft Rijnmond grotendeels geblokkeerd op het socialmediaplatform. Het Amerikaanse bedrijf straft de publieke omroep vanwege een 'te expliciete foto'.
Dinsdag plaatste Rijnmond het verhaal over Lotte uit Hoogvliet. Haar foto's werden afgelopen weekend van Instagram verwijderd. "Ik had een foto van mezelf gepost waarop ik naakt te zien ben, maar waarop ik wel mijn borsten en vagina bedek", vertelde Lotte eerder tegen Rijnmond.
Lees meer: Poll: Is deze foto te expliciet?
De omstreden foto van Lotte uit Hoogvliet.
Lotte is van mening dat de foto's zijn verwijderd omdat ze 'een maatje meer' heeft. Ze geeft voorbeelden van slankere modellen die veel meer laten zien, die niet zijn verwijderd:
Rijnmond plaatste dinsdagavond het verhaal van Lotte en zette het ook op Facebook. In de loop van woensdagochtend maakte Facebook bekend dat bepaalde functies van de regionale omroep een week lang zijn ingetrokken vanwege deze omstreden naaktfoto.
"Dit is er een goed voorbeeld van dat het gemak van grote sociale platformen ook een gevaar kan zijn", reageert Rick Thomson, eindredacteur online bij Rijnmond. "Buitenlandse partijen bepalen wat Nederlandse nieuwsmedia wel en niet kunnen brengen. Ironisch genoeg bij een verhaal dat juist gaat over censuur bij datzelfde medium."
Rijnmond tekent een beroep aan tegen de straf van Facebook.