nieuws

Tweehonderd landmijnen in weiland 's-Gravendeel

Aan de Boomdijk in 's-Gravendeel zijn zo'n tweehonderd landmijnen aangetroffen. De mijnen werden gevonden bij de aanleg van slangen voor een drainagesysteem.
Op ongeveer een meter diepte stuitte een machine op de eerste mijn. Daarna volgden er nog vele tientallen. Het gaat om mijnen uit de Tweede Wereldoorlog, die niet meer kunnen ontploffen. Volgens de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is er dan ook geen gevaar voor de omgeving.
Boer Jens Kooijman blijft nuchter onder de vondst. "Ze liggen er al even, he", zegt hij tegen een verslaggever van Rijnmond. De akkerbouwer hoopt dat de mijnen snel verdwijnen, zodat hij weer verder kan met zijn werk.
De EOD heeft woensdag onderzoek gedaan aan de Boomdijk en is aan het einde van de middag vertrokken. Hoogstwaarschijnlijk keert de dienst donderdag terug om de mijnen op te ruimen.
Volgens Huibert van Driel, specialist in explosievenopsporing, is het opmerkelijk dat zo'n vondst nu nog wordt gedaan: "Tweehonderd mijnen voor een mijnenveld is op zich niks bijzonders. Maar dat ze na zo'n lange tijd pas worden aangetroffen, is uitzonderlijk."
Het mijnenveld is volgens Van Driel gelegd door de Duitsers als verdedigingslinie. "In de Hoeksche Waard is nooit gevochten, wel op het Eiland van Dordrecht. En rond de Moerdijkbrug natuurlijk. Om te voorkomen dat de geallieerden richting Rotterdam zouden komen, werden her en der mijnenvelden neergelegd. Ook bij Strijen lagen bijvoorbeeld mijnenvelden."
Het bedrijf van Van Driel onderzocht eerder de mogelijke aanwezigheid van oud oorlogstuig in de Hoeksche Waard, maar deed geen onderzoek naar het akkerland aan de Boomdijk.