nieuws

'Goed idee, Aboutaleb': meerderheid voor aanmeldingsplicht trouwstoeten

Het plan van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam om een aanmeldingsplicht in te stellen voor trouwstoeten, kan op veel steun rekenen. Dat blijkt uit een poll op Rijnmond.nl.
Op de vraag 'Is de aanmeldplicht voor trouwstoeten een goed idee?' antwoordde bijna 85 procent van de ruim dertienhonderd deelnemers: 'Ja.'
Ook uit een rondvraag op straat blijkt dat veel Rotterdammers het plan wel zien zitten. "Als je de laatste tijd ziet wat er allemaal is gebeurd, dan denk ik dat het zeker een goede zaak is als dat wordt ingevoerd", zegt een voorbijganger. Een stadsgenoot vult aan: "Ik vind het een goed idee van Aboutaleb. Je moet je gewoon aan de regels houden. Punt."
Een enkeling vindt het geen goed idee. "Je beperkt mensen in bepaalde dingen. Laat mensen leven zoals ze willen."

Incidenten

Aanleiding voor het voorstel van Aboutaleb is de overlast die trouwstoeten de laatste tijd hebben veroorzaakt, met als dieptepunt het incident op de Westzeedijk waarbij drie weken geleden een agent knock-out werd geslagen. "Jammer genoeg heb ik het gevoel dat een aantal mensen gewoon doorgaat met de samenleving te frustreren. Dan moet je kunnen rekenen op een antwoord van de overheid", zegt Aboutaleb in een reactie.
Mensen die een trouwstoet willen organiseren, moeten laten weten welke route ze willen rijden en hoeveel auto's er meedoen. De gemeente bepaalt dan of er toestemming voor wordt gegeven. Aboutaleb: "Dan zullen wij duidelijk maken dat er niet getoeterd mag worden en dat de wegenverkeerswet ten volle zal worden gehandhaafd."
Lees meer: Aboutaleb: trouwstoet vanaf volgend jaar aanmelden
Als de nieuwe regel door de Rotterdamse gemeenteraad wordt aangenomen, gaat de aanmeldplicht vanaf 1 januari 2020 in. Wie zich dan niet aan de regels houdt, riskeert een geldboete.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl