nieuws
Peiling: verkiezingsopkomst wordt historisch laag

ROTTERDAM - De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt naar verwachting historisch laag. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde peiling die TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van onderzoeksbureau BMC.
Nog niet de helft van de ondervraagde kiesgerechtigden (49 procent) gaf in de peiling aan op 3 maart zijn stemrecht te zullen benutten. Uit de cijfers die BMC door de jaren heen heeft verzameld, blijkt dat de werkelijke opkomst over het algemeen nog iets lager ligt dan van te voren werd verwacht.
Bij de vorige drie gemeenteraadsverkiezingen varieerde de opkomst van 57,7 tot 58,9 procent. In de jaren daarvoor was de opkomst altijd hoger dan zestig procent.
Opkomst allochtone Nederlanders
De opkomst van Antilliaanse, Marokkaanse, Surinaamse en Turkse Nederlanders wordt nóg lager dan in 2006. Dat voorspelde het instituut Forum voor Multiculturele Vraagstukken.
In 2006 stemde 44 procent van deze groep. De verwachting is nu dat slechts 34 procent van deze groep nieuwe Nederlanders naar de stembus gaat. Volgens Forum vonden allochtone Nederlanders het in 2006 belángrijker om hun stem te laten gelden omdat het politieke klimaat naar hun gevoel toen rechtser en polariserender was.
VVD grootste
De VVD zal volgens de peiling de meeste raadsstoelen bemachtigen (14 procent), gevolgd door het CDA (13 procent). De PVV, die alleen meedoet in Den Haag en Almere, had volgens de onderzoekers op 10 procent van de stemmen kunnen rekenen als de partij overal mee zou doen.
Desinteresse
Ongeveer een derde (34 procent) van de mensen die niet zegt te gaan stemmen, zegt niet geïnteresseerd te zijn in lokale politiek. Anderen gaan niet, omdat ze niet weten niet op wie ze willen stemmen (21 procent), uit principe niet stemmen (19 procent) of omdat ze geen vertrouwen hebben in de lokale politiek (12 procent).
Staatssecretaris Bijleveld zei geschrokken te zijn van de uitkomst van de peiling en zei te hopen dat de verwachting nog te keren valt.
Van de mensen die wel gaan stemmen, doet 42 procent dat vooral op basis van landelijke afwegingen. 22 procent laat zijn stem bepalen door lokale thema’s en 22 procent door beide.
De opiniepeiling is via internet aan mensen voorgelegd en bestond uit twee rondes (november 2009 en februari 2010). De vragenlijsten zijn twee keer door ruim 1100 mensen ingevuld.