nieuws

‘Huiskraai niet vangen, maar beschermen'

ROTTERDAM - De huiskraaien die in Hoek van Holland zijn neergestreken moeten niet worden bestreden, zoals het ministerie van Landbouw wil, maar juist worden beschermd. Daar pleit vogelasiel De Houtsnip in Hoek van Holland voor.
Huiskraaien komen oorspronkelijk niet voor in Nederland. Vermoedelijk zijn ze als verstekeling met een schip meegekomen uit Azië.
Volgens het ministerie vormen de vogels een bedreiging voor inheemse soorten, onder meer vanwege hun voorliefde voor het eten van andere vogels, hagedissen en kikkers.
Aart Langenberg van De Houtsnip is het niet met het ministerie eens. "Ze leven hier al zestien jaar. Er is nog nooit een brokje hinder van die vogels voorgekomen", aldus Langenberg. Hij wijst erop dat de kraaien in de eerste plaats menselijk afval eten. Pas als dat op is, zal een kraai zich volgens hem tegoeddoen aan andere soorten.
In het voornemen van het ministerie de beesten naar een dierentuin te brengen, ziet vogelbeschermer Langenberg niets. "Vangen is hetzelfde als doden. Doodsoorzaak nummer één onder deze dieren is stress, als je ze verplaatst zullen ze een paar dagen later het loodje leggen."
bron afbeelding: Muhammad Mahdi Karim