Dierenexpert over vergiftiging: 'Houd je huisdier in de gaten'

Het is de nachtmerrie van elk baasje. Je trouwe viervoeter schrokt een groot stuk chocolade op en is vervolgens vergiftigd. Wat moet je doen als dit gebeurt? En welke middelen zijn er nog meer gevaarlijk voor je huisdier? Dierenarts John de Deugd, lid van het expertteam van Rijnmond, geeft antwoord.

"Wij krijgen dagelijks meldingen van gevallen van vergiftiging", vertelt De Deugd. Verschillende dingen kunnen de boosdoener zijn. "Bestrijdingsmiddelen, verkeerd gebruik van vlooien- en tekenmiddelen, schoonmaakmiddelen en sommige planten kunnen je dieren vergiftigen."

Je huisdier wordt niet altijd ziek als hij iets verkeerds heeft ingenomen, maar je moet het zeker in de gaten houden. "Het hangt er vanaf hoeveel ze innemen, maar het kan in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn."

Wanneer je huisdier iets verkeerds heeft ingenomen, moet je snel handelen. "Als je twijfelt, moet je ons gewoon bellen. Wij hebben 24 uur per dag toegang tot de lijn voor vergiftigingen."

Volgens De Deugd kan het helpen om je huisdier te laten braken. Hiernaast kunnen ze aan het infuus worden gelegd. 

Medicijnvergiftiging 


Volgens De Deugd zijn mensen niet goed op de hoogte van de gevolgen van medicijnvergiftigingen. Mensen geven hun huisdieren paracetamol, pijnstillers, hartmiddelen en zelf antidepressiva. Dit kan heel gevaarlijk zijn. 

"Er zijn speciaal ontwikkelde medicijnen voor dieren die je wel kunt geven, maar hierin is er ook weer verschil tussen de kat en de hond”, vertelt De Deugd. 

Het belangrijkste is dat je de huisdieren goed in de gaten houdt. “Laat geen medicijnen en bestrijdingsmiddelen slingeren, net als bij je kinderen. Kijk ook uit met voedingsmiddelen en ga niet experimenteren met medicijnen van jezelf.”
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rijnmondexpert
Deel dit artikel: