nieuws

Rekenkamer: gemeente Rotterdam is overmoedig en neemt te veel risico's

Stadhuis Rotterdam
Stadhuis Rotterdam © Tom van Vark
De Rekenkamer Rotterdam is kritisch op de gemeente. In een nieuwe notitie die dinsdag openbaar wordt gemaakt, zegt de rekenkamer dat de gemeente Rotterdam herhaaldelijk overmoedig is, daardoor te veel financiële risico's neemt en meer moet leren van het verleden.
De conclusies zijn een samenvatting van tientallen onderzoeken die de Rekenkamer Rotterdam sinds 2009 heeft uitgevoerd. De risico's en problemen van ambitieuze plannen als Feyenoord City, het Warmtebedrijf en het Schiekadeblok worden door het stadsbestuur onderschat.
De gemeente leert maar weinig van zaken die in het verleden mis zijn gegaan. Plannen lopen spaak door problemen in de samenwerking met andere organisaties.
Ook zegt de Rekenkamer dat de gemeente zich te veel verliest in regels en protocollen, en niet genoeg rekening houdt met de leefwereld van burgers en degenen die plannen moeten uitvoeren.
De Rekenkamer vindt dat de gemeente kritischer moet zijn naar grote plannen en signalen van binnen de organisatie serieuzer moet nemen. Er moet meer een cultuur komen waarin tegenspraak mogelijk is.
In het huidige college ziet de rekenkamer daar wel een verandering in. Die moet wat haar betreft serieus worden opgepakt en hoge prioriteit krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl