nieuws

Klimaatgroepen: Burgemeester Aboutaleb moet Shell-evenement boycotten

Shell Pernis
Shell Pernis
Het Rotterdam Klimaat Initiatief wil dat de gemeente Rotterdam afstand neemt van het Shell-festival Generation Discover. De klimaatorganisatie doet een oproep aan burgemeester Aboutaleb om af te zien van het verrichten van de opening van het festival. De oproep wordt ook ondertekend door Erasmus Change en Rotterdam Fossielvrij.
"Onze burgemeester scoort internationaal hoge ogen met maatregelen om de stad te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering", zegt woordvoerder Vatan Hüzeir van het Klimaatinitiatief. "Maar met hetzelfde gemak laat de burgemeester zich lenen voor de kindermarketing van Shell, een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering."
Volgens de milieuactivisten is de informatie die op het jeugdevenement wordt gedeeld niet objectief. "Op Generation Discover 2018 stond een prominent informatiebord waarop Shell beweerde dat Gas-To-Liquid bijdraagt aan het VN-ontwikkelingsdoel voor duurzame energie. En dat in 2050 meer dan 70% van de energie komt uit kolen, olie en gas. Daarmee voedt Shell kinderen met het idee dat we 'Parijs' toch niet halen."

Reactie

Shell herkent zich niet in de kritiek van de klimaatgroepen. Er zijn klachten ingediend over het 'foute informatiebord', maar die zijn volgens Shell door de Reclame Code Commissie op alle punten afgewezen. Van misleiding was geen sprake.
Ook suggereren de klimaatgroepen dat Den Haag de subsidiëring heeft ingetrokken, maar ook dat klopt volgens Shell niet. Er was volgens de multinational geen sprake van subsidie.
"Het Generation Discover Festival is bedoeld om kinderen enthousiast te maken voor de mogelijkheden van wetenschap en techniek", zegt een woordvoerder van Shell. "Er worden 25 duizend kinderen verwacht en er zijn dertig partijen bij betrokken en dat is een record."