'Maximumsnelheid moet omlaag om de natuur te beschermen'

De maximumsnelheid op wegen langs kwetsbare natuurgebieden moet zo snel mogelijk omlaag om de stikstofuitstoot terug te dringen. Dat is het advies van de commissie-Remkes.

De commissie noemt geen vast snelheidslimiet. Per snelweg moet worden gekeken wat de invloed is op de natuur.

De commissie-Remkes deed de afgelopen tijd onderzoek naar de stikstofcrisis, nadat de Raad van State in mei oordeelde dat de manier waarop nu de uitstoot van stikstof wordt gereguleerd tegen de wet is. De commissie oordeelt dat er snel oplossingen moeten komen, om te zorgen dat de stikstofuitstoot omlaag gaat.

Schone veehouderij

Oud-minister Johan Remkes, voorzitter van de commissie, zei verder dat veehouderijen die op een verouderde manier produceren door de overheid gesaneerd moeten worden. De focus moet komen te liggen op boeren die op een innovatieve, schone manier werken.

"Wij hebben onderzocht onder welke voorwaarden ons land kan blijven ontwikkelen zonder de natuur te schaden. Dit zijn twee sectoren die voor een groot deel van de stikstofuitstoot zorgen", zei Remkes tijdens een persconferentie.

Eerste reacties

Landbouwminister Carola Schouten zegt in een eerste reactie dat er "met spoed en urgentie" actie moet worden ondernomen, hoewel het geen makkelijke keuzes zullen zijn. 

Milieudefensie is blij met het advies van de commissie. De organisatie vindt dat de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur moet en dat de veestapel kleiner moet.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: