nieuws

'Gezellige oude films' uit de Alblasserwaard

ROTTERDAM - In Dordrecht worden deze week elke dag oude zwart-wit films over dorpen in de Alblasserwaard vertoond. De films dateren bijna allemaal uit de jaren 60 van de vorige eeuw.
De films zijn onder meer gemaakt in Groot Ammers, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Nieuwpoort en geven een goed beeld over het dorpsleven in die tijd. In de film over Nieuwpoort is te zien hoe mensen gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1963.
De oudste film is uit Sliedrecht, in 1954 gemaakt door Jan-Willem Adolfs, een zakenman uit Enschede die tussen 1949 en 1970 in heel Nederland het dorpsleven filmde.

Weinig pretenties

"De films waren niet bedoeld als hoogstaande documentaires en hadden weinig pretenties: het zijn gezellige films met gewone mensen. Toch zijn de opnames van grote historische waarde. Ze laten het dagelijks leven van na de oorlog zien," aldus Ron de Bruijn van erfgoedcentrum DiEP waar de films worden vertoond.
Films laten zien hoe Nederland in 40 jaar is veranderd
De afgelopen weken zijn al veel oude films over Dordrecht vertoond in de zaal van het erfgoedcentrum en deze week zijn de streekdorpen aan de beurt. De voorstellingen zijn populair. Mede omdat de films goed laten zien hoe sterk Nederland in ruim veertig jaar is veranderd. De bezoekers vallen uiteenlopende dingen op: "Mensen waren toen slanker," meent Dordtenaar Dingeman de Ridder. Luuk Verhagen, ook uit Dordrecht, ziet de afwezigheid van verkeer op straat. "En de meisjes dragen strikken in hun haar en de jongens korte broeken," aldus Verhagen.
Graag nog meer films
Het erfgoedcentrum heeft in de loop der jaren duizenden filmpjes verzameld over de streek, maar toch kan er nog meer bij, aldus Ron de Bruijn van DiEP. Er ontbreekt bijvoorbeeld nog een goeie film over Hendrik-Ido-Ambacht. Maar ook over Dubbeldam moet een film zijn van J.W. Adolfs, die nog niet is gevonden. Dus wie nog oude filmrollen op zolder heeft liggen mag die inleveren. U krijgt de beelden gerestaureerd weer terug op DVD.