nieuws

'Leefbaar moet verschil met PvdA benadrukken'

ROTTERDAM - De bekende communicatieadviseur en politiek verslaggever Ton Planken voorspelt een grote zege voor Leefbaar Rotterdam tijdens de komende verkiezingen voor de gemeenteraad.
De nek-aan-nekrace tussen de PvdA en Leefbaar Rotterdam in de Maasstad wordt volgens hem uiteindelijk ruim in het voordeel van Leefbaar beslist.

'Pastors spreekt meer aan'

Wat volgens Plancken de doorslag gaat geven is het beeld dat de lijsttrekkers oproepen bij het Rotterdamse kiezerspubliek. Daarin zitten volgens hem grote verschillen: "Schrijer komt vriendelijk over maar is een koele bestuurlijke technocraat die de kool en de geit spaart". Planken denkt dat Marco Pastors de Rotterdamse kiezer meer aanspreekt: "Pastors komt duidelijker over, al moet hij wel oppassen dat zijn boodschap niet te chagrijnig overbrengt."
Verschillen zijn niet al te groot
Planken stelt dat de verkiezingsprogramma's van de twee partijen niet eens zo heel veel van elkaar verschillen: "70 procent van de standpunten is vrijwel gelijk. Zeker als je kijkt naar de aanpak van criminaliteit en het onderwijs". Planken vindt het desondanks onverstandig van Pastors dat hij eerder heeft gezegd de samenwerking met de PvdA in het komende college niet uit te sluiten. Volgens hem levert het Leefbaar meer stemmen op als hij juist de verschillen benadrukt. Sinds de opkomst van Pim Fortuyn is de PvdA voor veel kiezers de erfvijand. Dit beeld moet Pastors niet verstoren door de PvdA te paaien, zegt hij. Dit gaat volgens de campagnestrateeg 'niet werken'.
Kiezers willen geen gehakketak
De campagne verhardt zich, maar de Rotterdamse kiezer heeft geen behoefte aan gehakketak tussen de lijsttrekkers: "Op een ruzie over een paar procentjes meer of minder in de veiligheidsindex zit de kiezer niet te wachten. Dit soort kleinigheden zegt de kiezer niets", zo stelt hij.
Op de vraag wie de komende gemeenteraadsverkiezingen gaat winnen is Plancken duidelijk: "Dat wordt een ruime overwinning voor Leefbaar Rotterdam".
Kijk hieronder naar de analyse van communicatieadviseur Ton Planken.
Komende donderdag om 17.25 uur het lijsttrekkersdebat tussen Schrijer en Pastors in Koorts op TV Rijnmond