nieuws

'Geduld van reizigers is lang beproefd'

De Hoekse Lijn is vandaag geopend. Reizigers konden tussen 12:00 uur en 20:00 uur gratis reizen op het traject.
Directeur Maurice Unck van de RET: “Het geduld van reizigers is lang beproefd. Daarom willen we hen al voordat we in exploitatie gaan, de gelegenheid bieden om een rit te ervaren.”

Kinderziektes

Na de open dag volgt een opstartfase waarin zowel reizigers als de RET kunnen wennen aan de nieuwe metroverbinding en eventuele kinderziekten kunnen worden opgelost. Reizigers kunnen overal in- en uitstappen, behalve op Schiedam Centrum.
Als alles goed blijft gaan, begint aanstaande maandag de exploitatie van de lijn. De RET rijdt dan eerst nog alleen de dienstregeling van de B-lijn. Bovendien is er nog vervangend busvervoer voor reizigers beschikbaar.

Busvervoer stopt

Na 'ongeveer een maand' volgt volgens de RET 'volledige exploitatie'. Op dat moment gaan ook de spitsritten naar Vlaardingen-West op metrolijn A rijden. Het vervangend busvervoer stopt dan.
Lees meer: Testrit Hoekse Lijn:Veel te bang dat ik terug mot lopen
De Hoekse Lijn is de oude spoorlijn van Rotterdam Centraal via Schiedam, Vlaardingen en Maassluis naar Hoek van Holland. Op 31 maart 2017 reed de laatste trein over de lijn. Sinds die tijd wordt de verbinding omgebouwd. Zo heeft Maassluis een extra station gekregen. Over een paar jaar komt er ook een nieuwe eindhalte aan het strand van Hoek van Holland.
De metroverbinding had al in september 2017 klaar moeten zijn, maar er waren problemen met vergunningen en met de levering van beveiligingssoftware, er waren storingen met bruggen en een vuilniswagen reed op een overweg een stuk bovenleiding en installaties kapot. De lijn kost 462 miljoen euro, 90 miljoen meer dan begroot.