nieuws

Politie: al langere tijd problemen tussen jongeren op Zuid

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn tussen jongeren in Rotterdam-Charlois en IJsselmonde. Dat zegt de politie, na de aanhouding van negen jongeren.
Volgens de politie zochten de jongeren 'meerdere malen de confrontatie met elkaar'. Bij de aanhoudingen werden meerdere messen in beslag genomen.
Lees meer: Rivaliserende jeugdbendes zoeken confrontatie - 9 aanhoudingen
"Het is bij de politie bekend dat er tussen jongeren op Charlois en IJsselmonde al geruime tijd onenigheid is", zegt politiewoordvoerder Wim Hoonhout. "Ze hebben ruzie gekregen om iets dat soms heel klein kan zijn en wat heel groot kan eindigen. Vaak is de aanleiding een verbroken relatie, ruzie over een meisje, maar het kan ook 'elkaar lelijk aankijken zijn'. Andere jongeren sluiten zich daar dan bij aan. En dan krijg je een grote groep, met ook veel meelopers."
Volgens Hoonhout ging het om tientallen jongeren die zaterdagavond op pad waren in Charlois. "We gaan zelf uit van zo'n veertig jongeren", zegt de woordvoerder. "Daarvan hebben we er 23 gecontroleerd. En we gaan binnenkort ook weer in gesprek met de ouders, jeugdwerk en Openbaar Ministerie om te zorgen dat dit niet verder escaleert."
In het verleden zijn al gesprekken gevoerd met jongeren en hun ouders. "Die gesprekken met de ouders gaan nu verder, want de ouders zijn verantwoordelijk voor het gedrag van de jongeren. Wij kunnen wel van alles doen, maar het begint bij de ouders."
"Het incident van dit weekend vraagt om een verdere analyse en verdieping op deze problematiek waarbij gemeente, politie en OM Rotterdam gezamenlijk optrekken."