nieuws

Rotterdamse gevlucht voor proces in Turkije

Istanbul
Istanbul
De Rotterdamse Rojda is vanuit Turkije naar Nederland gevlucht. De 31-jarige vrouw wordt er door de Turkse regering van verdacht banden te hebben met de Koerdische PKK, een terroristische organisatie. Rojda ontkent dat met klem.
De vrouw wilde in april na een bezoek aan Istanbul terugvliegen naar Nederland, toen ze op de luchthaven werd aangehouden. Ze zat maanden met haar baby in de cel, maar werd in juni vrijgelaten.
De vrouw was een uitreisverbod opgelegd, in afwachting van het verdere verloop van de rechtszaak. Dat verbod heeft ze genegeerd. "Niet omdat zij iets te verbergen heeft, maar door de situatie waar zij zich in bevond", laat haar advocaat Hans Langenberg weten.
De rechtszaak in Istanbul dient donderdag. Daar zijn zowel Rojda als haar Nederlandse advocaat niet bij aanwezig.
Lees meer: Rotterdamse met baby voor Turkse rechter na maanden in cel De Rotterdamse was in 2015 en 2016 vrijwilliger bij een Koerdische stichting in Nederland, die volgens Turkije gelinkt is aan de verboden Koerdische PKK.
Lees meer: Emotioneel betoog van Rotterdamse voor Turkse rechter
Op het lidmaatschap van een terreurorganisatie staat in Turkije een jarenlange celstraf.
In een verklaring stelt Rojda. dat ze denkt geen eerlijk proces te krijgen. Ze schrijft dat ze "tijdens een welverdiende citytrip belandde in een helse nachtmerrie".
Aanvankelijk dacht ze dat het een fout was, maar ze kwam erachter dat andersdenkenden worden gecriminaliseerd, zelfs als het om legale dingen gaat. Ze merkte dat ook bij medegedetineerden.
Toen ze de gevangenis uit mocht, kreeg ze haar paspoort terug. De Rotterdamse is van Turkse komaf maar heeft alleen de Nederlandse nationaliteit.
De rechtszaak wordt bijgewoond door haar Turkse advocaat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl