Flakkeese verzamelaar heeft huis vol geboortekaartjes

Geboortekaartjes, in 55 jaar tijd heeft Klazien van der Welle uit Ooltgensplaat er meer dan vijftigduizend verzameld. Ze struint daarvoor de lokale krantjes af op zoek naar geboorte-advertenties en doet oproepjes via Facebook. “Ik vind ze eigenlijk allemaal even mooi.”

In de woning van Klazien zijn de kaartjes overal terug te vinden. Gewoon los, maar vooral in dozen en mappen. Kasten vol heeft ze. “En de zolder staat ook vol, maar daar is het te rommelig.”

Samen met verslaggever Sanne Waldekker bladert ze door de boeken. “De plaatjes, de gedichtjes, de fotootjes. Ik vind het gewoon mooi. Ik zat nog op de lagere school toen ik begon met sparen. Een uit de hand gelopen hobby is het!”

Haar man zit ondertussen hoofdschuddend op de bank. “Hij vindt het wel eens teveel, maar ik vind het echt leuk. Ik sorteer ze op geboortedatum en plak ze in. Maar ik krijg er tegenwoordig via Facebook zoveel, dat ik nog veel moet plakken.”

Meer dan honderd jaar oud

Het oudste kaartje uit de verzameling komt uit 1907. Toen werd op 26 juli Germaine geboren. “Echt een mooi kaartje, zeker voor die tijd.” 

Door de jaren heen zijn de kaartjes groter en kleurrijker geworden. Al ziet Klazien juist dat ouderwetse kaartjes het nu ook weer goed doen. 

Voor vertrek overhandigt onze Sanne Klazien nog een kaartje van haar eigen pasgeboren dochtertje. "Wat een mooie! Die heb ik zeker nog niet!"

Ook een kaartje over voor Klazien? Contact opnemen met Klazien kan via klazienakershoek@gmail.com
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: