nieuws

Straatvraag: Steun jij het boerenprotest?

Duizenden boeren stonden dinsdag te protesteren op het Malieveld in Den Haag. De boeren zijn het zat dat ze worden weggezet als milieucriminelen terwijl zij degene zijn die voor het voedsel zorgen. Wij vroegen op straat of Rijnmonders de boeren steunen in hun protest.
"Ik vind dat de boeren gelijk hebben. De boeren worden overal op afgerekend. Ik heb zoiets: kijk eens naar de lucht, wat daar gebeurt", vertelt een vrouw stellig, doelend op het vliegverkeer. Een man sluit zich hierbij aan: "Ze moeten met hun handen van de boeren afblijven. Ze willen steeds meer boeren eruit gooien en dat moeten ze helemaal niet doen. Wij hebben ze nodig."
Toch is niet iedereen het hiermee eens. "Ik snap dat het sneu voor de boeren is, maar ik ben heel erg voor het milieu. De megastallen kunnen gewoon niet, die moeten weg. De boeren moeten inkrimpen, dan moeten ze er maar een bijbaan bijnemen."

Poll

Ruim 3800 mensen reageerden op onze online poll. De overgrote meerderheid vindt dat de boeren genoeg investeren in milieu en dierenwelzijn. Ongeveer twintig procent vindt dat boeren meer moeten doen.
Een deel van de mensen wilden nuance in hun stem aanbrengen. Zij vinden bijvoorbeeld dat het vlees te goedkoop is, of dat de boeren uitgeknepen worden. Anderen vinden dat Nederland minder moet exporteren en meer voor de lokale markt moet produceren.
Op Facebook kwamen ook veel reacties binnen. Het merendeel laat weten dat ze de boeren steunen. "Wij wonen letterlijk midden tussen de boeren. Zien elke dag hoeveel en zwaar werk er verzet wordt voor ons dagelijks eten. Respect", schrijft Johanna.
Birgitta brengt de nuance: "Deels, respect voor boerenbedrijf, maar niet voor de megastallen. Ik vind dat geen dierenliefde. Zo wil toch geen enkel levend wezen leven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl