nieuws

Iconisch beeld als cadeau voor Dordrecht

Een achttien meter hoog beeld op de kop van de Stadswerven. Een icoon eigenlijk, een soort Vrijheidsbeeld van Dordrecht. Dat is wat kunstenaar Gerhard Lentink wil maken.
Hij loopt al vijftien jaar met het idee rond, maar het begint nu letterlijk en figuurlijk vorm te krijgen in het atelier van Lentink, aan de Wijnstraat in Dordrecht.
Tekeningen, animaties en modellen van hout en triplex tonen een vrouw met een offerschaal. "Ik noem het Choëphore, dat betekent plengofferdraagster", legt de kunstenaar uit.
Inmiddels heeft ze ook een bijnaam: "Hanneken van Dordt. Van haar stond in de middeleeuwen een enorm houten beeld bij de Groothoofdpoort. Ik maak haar nu van staal."
Hanneken was volgens overlevering de stadsmaagd, die waakte over de stad. "Zij brengt met de schaal een offer aan het water, waar Dordrecht zijn ontstaan aan te danken heeft."

800-jarig bestaan

Volgend jaar viert Dordrecht het 800-jarig bestaan en het idee is dat de kosten via crowdfunding bijeen gebracht worden. Inwoners en bedrijven geven de stad dan het beeld cadeau.
"Ik ga de komende acht maanden werken aan een drie-en-halve meter hoge Choëphore. Met die ervaringen weet ik waar ik rekening mee kan houden als het grote beeld er kan komen."
Of Dordt dit icoon krijgt hangt vooral af van de gemeente: "Ik hoop binnen twee weken uitsluitsel te krijgen", zegt Lentink. In het Stadskantoor wordt het een sympathiek plan genoemd.
Grootste probleem zou de inpassing van het beeld in de directe omgeving zijn. Vlak bij de kop van de landtong komt ook de Prins Clausbrug, die de nieuwe wijk met de binnenstad verbindt.
Zo'n zestig meter van de punt waar het beeld moet komen verrijst ook een groot appartementencomplex. Ook is niet alle grond die voor het beeld nodig is van de gemeente.