Oud-minister en PvdA-politicus Ella Vogelaar overleden

Oud-politicus (PvdA) en oud-vakbondsbestuurder Ella Vogelaar is overleden. Vogelaar was minister in het kabinet Balkenende IV (2007-2010). Ze verbond haar naam aan de zogeheten Vogelaarwijken waarvan er een groot aantal in Rotterdam, Dordrecht en Schiedam lagen. Ella Vogelaar maakte zelf een einde aan haar leven.

De schok over het overlijden van Ella Vogelaar is dinsdagavond groot, in heel Nederland. "Buitengewoon verdrietig en triest nieuws, dat voor mij volkomen onverwacht kwam", reageert PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher. "Ze was een buitengewoon betrokken, pittige, sterke vrouw. Die blijkbaar al enige tijd leed aan die vreselijke ziekte depressiviteit...."

Asscher vervolgt: "Ze was iemand die oprecht betrokken was bij mensen die het moeilijk hebben in de samenleving... In die Vogelaarwijken was ze zo op haar plek...om mensen weer hoop te geven, de leefbaarheid te verbeteren, te laten zien dat we wel investeren op de plekken waar het moeilijk is... Dat is wat je wilt zien bij de mensen in de politiek, dat het ze echt aan het hart gaat. Misschien soms wel teveel bij haar."

Vogelaarwijken in de Rijnmond

Ella Vogelaar stelde als minister van Wonen, Wijken en Integratie al snel na haar aantreden in 2007 een lijst op van veertig probleemwijken die volgens haar meer aandacht moesten krijgen op het gebied van wonen, werken, leren, integreren en veiligheid.
 
Veel Vogelaarwijken lagen in onze regio. Het ging in Rotterdam onder meer om het Oude Westen en Oude Noorden, Crooswijk, Bergpolder, Pendrecht en Zuidwijk. In Schiedam en Dordrecht werden Nieuwland en Wielwijk/Crabbehof bestempeld als Vogelaarwijken.

Tekst loopt door onder tweet

Voor de plannen van Vogelaar was door het kabinet-Balkenende geen geld vrijgemaakt. Ze moest het geld zelf ophalen bij onder meer de woningcorporaties. Die deden beloftes, maar stelden ook voorwaarden. Uiteindelijk kwam er veel minder geld dan was toegezegd.

Het effect van de wijkaanpak van Vogelaar bleef nog lang na haar vertrek uit de politiek onderwerp van onderzoek en discussie. Of de aanpak succes had, is dan ook onduidelijk. Wel is het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid landelijk het enige project dat nog aan de wijkaanpak van Vogelaar herinnert.

Ss Rotterdam en Woonbron

Ella Vogelaar was ook op andere manieren met onze regio verbonden. Zo lag ze als toezichthouder onder vuur door de affaire rond het ss Rotterdam waarbij woningcorporatie Woonbron haar hand overspeelde. Woonbron wilde het oude vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn ombouwen tot hotel- en congreslocatie en had daar zes miljoen euro voor uitgetrokken.

Maar de verbouwing liep volledig uit de klauwen. In het najaar van 2008 bleek dat de kosten inmiddels waren opgelopen tot ver boven de 200 miljoen euro. Ella Vogelaar, die als minister de woningcorporaties onder zich had, had zwaar gefaald in het toezicht, zo stelden de PVV en SP. De laatste partij diende zelfs – tevergeefs – een motie van wantrouwen in tegen Vogelaar. Ze overleefde, zwaar beschadigd. 

GeenStijl

Aan het kamerdebat begin november 2008 waren meer incidenten vooraf gegaan waardoor de geloofwaardigheid van Vogelaar als bewindspersoon zwaar op de proef was gesteld. Dat was vaak ook een imagoprobleem. Toenmalig medewerker van GeenStijl Rutger Castricum speelde er onder meer een rol in. Hij achtervolgde in najaar 2008 Vogelaar tijdens een werkbezoek met vragen over een spindoctor die ze zou hebben aangetrokken om haar imago te verbeteren. Vogelaar bleef minutenlang zwijgen tegenover Castricum. En hij bleef filmen. En zond dat integraal uit. Voor velen leek het lot van Vogelaar in de politiek daarna bezegeld. 

Tekst loopt door onder tweet

Exit Den Haag 

De PvdA zei in november 2008 het vertrouwen op in Vogelaar nadat ze opnieuw onder vuur was komen te liggen, dit keer omdat ze zonder overleg de Verwijsindex Antillianen had afgeschaft. De index was bedoeld om jongeren van Antilliaanse afkomst beter herkenbaar te maken voor hulpverlening, politie en justitie in Nederland. De index werd op de Antillen zwaar bekritiseerd.

Na deze laatste 'misstap' trad Vogelaar af en verdween uit de nationale politiek. Ze werd onder meer lid van de Raad van Commissarissen van een woningcorporatie voor sociale woningbouw in Utrecht en schreef een boek over haar tijd in Den Haag ‘Twintig maanden knettergek’.

Ella Vogelaar overleed maandag op 69-jarige leeftijd. Haar familie maakte dinsdag bekend dat ze na een periode van depressies zelf een einde heeft gemaakt aan haar leven.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: