Beatrix onthult beeld Willem van Oranje

Prinses Beatrix onthult woensdagmiddag (15.30) in Dordrecht een standbeeld van Willem van Oranje. Bij de onthulling is ook burgemeester Kolff aanwezig.

Het beeld is een schenking van de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Die stichting is in 1999 opgericht en heeft als doel om gedenktekens op te richten die herinneren aan Willem van Oranje.

Het beeld komt op de Hofstraat, niet ver van het Hof van Nederland. Het kunstwerk is ontworpen door Arie Schippers. Hij won een verkiezing van drie andere kunstenaars. 

Het beeld van Schippers toont Willem van Oranje als man van middelbare leeftijd met zijn hond aan zijn voeten. 

Weerstand

Niet iedereen in Dordrecht zat te wachten op het beeld van Willem van Oranje. Een aantal Dordtenaren startte zelfs de petitie 'Ikwillemniet'. 

De weerstand heeft te maken met de dood van de Dordtse broers Johan en Cornelis de Witt. Zij werden in 1672 in Den Haag gelyncht door een menigte. Stadhouder Willem III zou achter die lynchpartij zitten. 

De petitie werd verwerkt in een motie in de Dordtse gemeenteraad, maar die haalde geen meerderheid.

Statenvergadering

Aanleiding voor het standbeeld is de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572, die in opdracht van Willem van Oranje in Dordrecht werd gehouden. Twaalf steden spraken daar hun (financiële) steun uit voor de vrijheidsstrijd van Willem van Oranje. 

Op de bijeenkomst waren afgezanten aanwezig uit onder andere Gorinchem, Leiden, Haarlem en Dordrecht. Amsterdam en Rotterdam waren er niet bij. Die twee steden hadden nog een Spaansgezind stadsbestuur.

Willem van Oranje was overigens niet bij de Statenvergadering aanwezig. Hij had Filip van Marnix van Sint-Aldegonde gestuurd, een van zijn raadgevers.

De Statenvergadering was opmerkelijk, omdat die alleen door de Koning (Filips II) of door de Stadhouder uitgeschreven kon worden. Willem van Oranje was in 1572 al vijf jaar geen Stadhouder meer. Hij was gevlucht naar Duitsland na het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Dordrecht
Deel dit artikel: