OM: Conclusie Inspectie over Hümeyra is pijnlijk en helder

Het Openbaar Ministerie heeft samen met de politie, Veilig Thuis en het betrokken Zorg- en Veiligheidshuis onvoldoende aandacht gehad voor de bescherming van de Rotterdamse Hümeyra. Daar is het ministerie zich van bewust en 'trekt het zich aan'.

Daarmee reageert het OM op het rapport van de Inspectie, die concludeert dat de aanpak van de stalking van de 16-jarige Hümeyra ernstig tekort is geschoten. Op 18 december 2018 werd Hümeyra door haar ex-vriend doodgeschoten bij haar school in Rotterdam-West.

Het OM leeft mee met het verdriet van de familie, vrienden, klasgenoten en naasten van de overleden Hümeyra. "Dit had niet mogen gebeuren."

Het OM zegt begin dit jaar gestart te zijn met maatregelen om de aanpak te verbeteren, samen met de politie. Als een verdachte wordt aangehouden op verdenking van stalking, wil het OM eventueel sneller kiezen voor de strafrechter, in plaats van de zaak zelf 'af te doen'. 

Ook zal de officier van justitie in stalkingszaken oog hebben voor het inzetten van veiligheidsmaatregelen als contact- of locatieverboden. Ook bij het overtreden van de voorwaarden wil het OM sneller optreden.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: