nieuws

Veilig Thuis wil leren van zaak Hümeyra

Veilig Thuis wil leren van de steken die het heeft laten vallen rondom de zaak Hümeyra. Dat schrijft de instantie in een reactie op het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid dat woensdag verscheen.
Daaruit bleek dat instanties als de politie, het OM en Veilig Thuis zwaar tekort zijn geschoten bij de aanpak van stalking van de Rotterdamse Hümeyra. Het 16-jarige meisje werd in december vorig jaar doodgeschoten door haar ex-vriend Bekir E.
Lees meer: Inspectie: aanpak stalking Hümeyra zwaar tekortgeschoten
De betrokken instanties werkten niet goed genoeg samen. Zo meldde de politie de zaak al in mei als mogelijke stalkingszaak bij Veilig Thuis, maar herkende het bedrijf dat niet als zodanig en zette het in op de aanpak van eergerelateerd geweld. Ook hebben de instanties onvoldoende aandacht voor de bescherming van het meisje en het stoppen van de stalking.

Betere samenwerking

Een van de belangrijkste verbeterpunten die de organisatie naar eigen zeggen uit het rapport haalt, is de opdracht om te weten wie welke stappen onderneemt in een zaak als die van Hümeyra.
"Wat ik niet snap is dat wij wisten dat deze stalker in beeld was bij de reclassering en bij Justitie en dat wij de aanname hebben gedaan dat dat genoeg was. Dat bleek niet het geval", zegt Veilig Thuis Rotterdam bestuurder Debbie Maas. "Wij hebben informatie wel bij elkaar gelegd en afspraken gemaakt. We hebben ook hulp ingezet. Maar het rapport maakt het glashelder; we hadden beter moeten samenwerken."
"Dat wij daarin (in het beschermen van slachtoffers, red.) met alle betrokken partijen zijn tekortgeschoten is een pijnlijke constatering, juist voor een organisatie als Veilig Thuis", vervolgt Maas.
Lees meer: Politie: 'Hümeyra kreeg niet de bescherming die ze nodig had'
Sinds enkele maanden is de werkwijze van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond verder aangescherpt. Bij hoog risico stalkingszaken wordt informatie van Justitie en politie direct bij elkaar gelegd, zodat 'we de veiligheid beter kunnen inschatten en acties kunnen inzetten'. "De lopende zaken van stalking pakken we echt anders op dan voorheen", zegt Maas.
Zodra een verdachte van ex-partnerstalking is aangehouden, wordt dat binnen het Zorg- en Veiligheidshuis besproken. Daar komen onder andere OM, politie en Veilig Thuis dagelijks samen en zo zouden signalen niet meer gemist of niet gedeeld worden.
Ook is gestart met de inrichting van een Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl