Feyenoordsupporters vrijgesproken van antisemitisme

De Rotterdamse rechter heeft vier Feyenoordsupporters vrijgesproken van het roepen van antisemitische leuzen. De mannen waren opgepakt in februari van dit jaar rond de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax.

Volgens de rechter was het proces verbaal van de politie deels onjuist en onzorgvuldig. Daarin werd gesteld dat sprake was van één groep in metrostation Wilhelminaplein. De rechter concludeert dat er meerdere groepen waren en dat de arrestaties op straat waren bij een tramhalte. 

Vaststaat dat twee personen die waren aangehouden niet behoorden tot 'de leuzen roepende groep' die de politie had beschreven. De rechter sluit daarom niet uit dat alle vier de verdachten bij vergissing zijn aangehouden.

Het viertal (20-24 jaar, allen uit Oude-Tonge) heeft steeds ontkend antisemitische leuzen te hebben geroepen. Ze werden daarin gesteund door getuigen die naar de zitting van donderdag waren gekomen.

Anne Frank

Eerder heeft justitie zelf al besloten om de zaken tegen twee andere supporters te seponeren. Een minderjarige is naar het Anne Frankhuis in Amsterdam gestuurd. Nog een andere verdachte (de 8e in totaal) is door de rechter in Dordrecht veroordeeld tot een boete van 350 euro.

De advocaat van de verdachten, Widad Shreki, is zeer tevreden met het vonnis van de rechter. "Er zijn aantoonbaar fouten gemaakt bij het opmaken van het proces verbaal. Dat de rechter dat nu ook constateert, is een belangrijk signaal naar de politie toe."

Shreki zegt goede hoop te hebben dat de enige cliënt die eerder wel een boete kreeg in hoger beroep wordt vrijgesproken. "De politierechter heeft bij de mondelinge uitspraak gezegd dat er een schriftelijk uitgewerkt vonnis komt. Dit vonnis kan ik dan naar het Gerechtshof Den Haag opsturen. Dat is redelijk bijzonder”
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: