Reflecterend zebrapad in Rotterdam voor veilige oversteek

Een nieuw zebrapad op de Mariniersweg in Rotterdam moet voetgangers in het donker meer veiligheid bieden. De witte strepen lichten in het donker op door blacklights. Het is een proef om voetgangers beter zichtbaar te maken voor automobilisten.

Boven het zebrapad ter hoogte van de Bredestraat en de Vogelenzang hangen uv-lichten. Als het donker wordt gaan de witte strepen daardoor licht geven. Het experiment is bedoeld om de verkeersveiligheid in de stad te verbeteren.

Als de resultaten van de proef goed zijn, kan het fluorescerende zebrapad ook op andere plekken in de stad worden aangelegd.

Het idee is een reactie op klachten van de bewoners van het Hoogkwartier. Die gaven tijdens buurtbijeenkomsten aan dat ze het oversteken op de Mariniersweg niet altijd als prettig ervaren. Ook voelen ze zich als fietser op de Hoogstraat niet altijd veilig. Daarom is de Hoogstraat nu tijdelijk tussen het Oostplein en de Mariniersweg als eenrichtingsverkeer voor auto’s ingericht.

De tests met het zebrapad en de eenrichtingsweg duren tot 11 november.

“Een voetgangersvriendelijke stad en het stimuleren van lopen draagt bij aan zóveel doelstellingen: de stad bereikbaar houden, maar bijvoorbeeld ook stimuleren van gezond gedrag, realiseren van de klimaatdoelen en het verbeteren van de luchtkwaliteit", zegt wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: