Kersverse Nobelprijswinnaar krijgt eredoctoraat Erasmus Universiteit

Esther Duflo, winnaar van de Nobelprijs voor Economie, krijgt een eredoctoraat van de Erasmus Universiteit. De Frans-Amerikaanse econome ontving de prestigieuze onderscheiding afgelopen maandag samen met twee anderen voor hun baanbrekende onderzoek naar armoedebestrijding.

Duflo ontvangt het eredoctoraat op vrijdag 8 november tijdens de 106e verjaardag van de Rotterdamse universiteit. Eredoctoraten worden uitgereikt aan mensen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd aan de wetenschap. Ook Dani Rodrik, een hoogleraar aan de Harvard Universiteit krijgt er dan één. 

De 46-jarige Duflo is de jongste winnaar van de Nobelprijs voor Economie ooit en pas de tweede vrouw. Volgens het Nobelprijscomité is het onderzoek dat ze deed met haar man Abhijit Banerjee en Amerikaanse collega Michael Kremer naar het wereldwijde armoedeprobleem revolutionair. 

Door het ingewikkelde vraagstuk op te delen in kleinere, overzichtelijke vragen behaalden ze concrete resultaten. Zo hebben nu dankzij hen al zo'n vijf miljoen kinderen in India toegang tot betere begeleiding op school, aldus de jury. 

De Erasmus Universiteit vindt dat een aanleiding om haar een eredoctoraat te geven. 

De Dies Natalis (verjaardag) van de Erasmus Universiteit staat dit jaar in het teken van Jan Tinbergen. De oud-hoogleraar van de Universiteit kreeg dit jaar vijftig jaar geleden een Nobelprijs voor de economie.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam
Deel dit artikel: