Liveblog: Boeren vertrekken uit Den Haag na protest

Demonstrerende boeren zijn woensdag met hun trekkers massaal naar Den Haag gekomen. Zij zouden eerst Bilthoven aandoen, maar vanwege de grote toestroom zijn de boeren op last van de politie naar Den Haag gestuurd. Op het Koekamp waren toespraken. Tegen het einde van de middag keerden de eerste boeren huiswaarts. Rijkswaterstaat verwachtte een zeer drukke avondspits.

De A12 vanuit Utrecht naar Den Haag was bij Nootdorp afgesloten voor verkeer. Vanwege de drukte heeft de politie besloten de trekkers 'bij hoge uitzondering' alsnog onder de rode kruizen te leiden over de A12.

Ook op andere manieren, onder meer via het strand van Scheveningen, waren boeren op weg naar de Hofstad. In en om Den Haag staan nog altijd lange files. De boeren uit de Alblasserwaard besloten in de file op de snelweg de barbecue aan te slingeren.

Premier Mark Rutte heeft bij RTL Nieuws een duidelijke oproep gedaan aan de boeren. "Demonstreren mag, maar houd je aan de regels van de autoriteiten", zegt hij. Doen ze dat niet, dan zijn ze in overtreding en gelden gewoon de regels van het strafrecht. 

De waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes, noemde de situatie in de stad onacceptabel en gevaarlijk. "Boeren houden zich niet aan de afspraken", zegt hij. "Onderdeel van deze afspraken is dat er vanwege de veiligheid rond het Binnenhof en in het Haagse centrum geen ruimte is voor de demonstraties."

Op het Koekamp in Den Haag waren rond 16:45 uur toespraken in volle gang. "Het kabinet is uit op een 'civil war' (burgeroorlog) met boeren, en schuwt niet daarvoor het leger in te zetten", zei Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force woensdag tegen demonstrerende boeren in Den Haag.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Boerenprotest
Deel dit artikel: