nieuws

Acht jaar cel en tbs voor moord krantenbezorgster

Anita van Dijk (51)
Anita van Dijk (51)
De 32-jarige Biko M. heeft in hoger beroep een lagere straf gekregen voor de moord op de Schiedamse krantenbezorgster Anita van Dijk (51). Hij kreeg acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Eerder werd hij nog veroordeeld tot tien jaar cel en tbs.
In hoger beroep heeft Biko M. alsnog meegewerkt met een onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Uit dat onderzoek is gebleken dat de man vermoedelijk in een psychose heeft gehandeld. Dat betekent dat de man beperkt inzicht had in wat hij deed, oordeelde het gerechtshof. De gevangenisstraf valt daardoor in hoger beroep lager uit.
Lees meer: Zoons doodgestoken krantenbezorgster gaan door het lint in rechtszaal
Lees meer: Tien jaar cel en tbs voor doodsteken krantenbezorgster Anita van Dijk

Zeven keer gestoken

Anita van Dijk werd in de vroege ochtend van 13 mei 2016 in Rotterdam-Delfshaven zwaargewond naast haar fiets met kranten gevonden. De vrouw was zeven keer met een mes gestoken, onder meer in haar nek. Ze bezweek een week later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.
Lees meer: Verdachte ontkent moord krantenbezorgster
Biko M. heeft altijd ontkend. Toch acht het gerechtshof bewezen dat de man de krantenbezorgster meerdere malen met een mes heeft gestoken. Er is DNA van M. gevonden bij de verwondingen in de hals en onder de vingernagels van de vrouw en op een spuitbus deodorant. DNA van de vrouw is aangetroffen op een kledingstuk die na de arrestatie van de man in beslag is genomen.
Ook is Biko M. schuldig bevonden aan een poging tot het afpersen van een toevallige voorbijganger.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl