Zen-sokken helpen mensen die krap bij kas zitten met mediteren

Lege portemonnee en een hoofd vol chaos? In meditatiecentrum Zen.nl op Rotterdam-Zuid worden sokken verkocht voor het goede doel. De opbrengst is bestemd voor mensen die willen mediteren, maar dat niet kunnen betalen.

Zen-lerares Hanneke Dijkman laat het gangetje zien op weg naar de meditatieruimte. Daar hangen sokken aan de muur. Het zijn niet zomaar sokken, maar sokken gebreid door een heuse sokkenkunstenares.

"Door de sokkenverkoop zijn al negen mensen gaan mediteren. Zeker in een drukke gemeenschap als Rotterdam-Zuid kan dat heel fijn zijn. Ik zie hier studenten die grip willen krijgen op hun drukke leven, maar ook mensen die echt uit de rails zijn gegaan", aldus Dijkman.

De kleurige sokken van top-breister Esther Wijnands zijn te koop voor dertig euro per paar en het geld gaat naar de stichting Vrienden van Zen dat de lessen en retraites mogelijk maakt voor mensen die krap zitten.

Wijnands zelf ziet haar sokken aan de muur niet als kunst, maar als een praktisch voorwerp. "Alsjeblieft, gewoon aantrekken. Alleen liever niet bij de gewone was, maar in een speciaal wolprogramma", lacht ze.

Internationale wedstrijd

Wijnands breit al vanaf haar vierde en deze sokken maakte ze voor een internationale wedstrijd waar ze hoge ogen gooide. Ze gaf ze uit volle overtuiging aan Zen.nl. "Door mediteren heb ik een langer lontje en ben ik een prettiger mens. Dat gun ik iedereen."

Zen-leerling Björn kent inmiddels ook de voordelen van meditatie en het belang van het fonds. "Ik was altijd een onrustig mannetje, altijd op zoek naar avontuur. Ik gooide mijn eigen ramen in en maakte er wel eens een potje van. Door het mediteren ben ik het leven gaan leiden dat ik wilde leiden. Ik kan de vader van mijn zoon zijn, die ik wil zijn."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: