nieuws

VIDEO: Grimmige sfeer bij demonstratie in Rotterdam; 23 aanhoudingen

Koerden demonstreerden woensdagavond aan het Kruisplein in Rotterdam tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. Ze eisten onder meer een no-fly zone en economische sancties tegen Turkije.
De Koerden zouden demonstreren van 19:00 uur tot 20:00 uur. Honderden stonden met spandoeken aan het Kruisplein en riepen leuzen als 'Erdogan, terrorist!'. De gemeente had hen een vak toegewezen waar zij konden demonstreren.
Ook was een vak voor tegendemonstranten aan de andere zijde van de trambaan ingericht. Een tiental Turken protesteerde ook en stak vuurwerk af. Zij hadden zich niet bij de gemeente gemeld, maar de gemeente hield er rekening mee dat de demonstratie een tegengeluid op kon roepen en tot mogelijke escalatie kon leiden.
Rond 19:15 uur sloeg de sfeer om, merkte Rijnmond-verslaggever Sjoerd de Vos. De politie riep via de megafoon om dat er geweld gebruikt zou worden als de demonstranten zich zich niet aan de regels zouden houden. De Turken die voor een negatieve sfeer zorgden, kwamen uit een zijstraat en stonden dus niet in het daartoe gewezen protestvak.
De Koerdische groep zocht als eerste de confrontatie met tegendemonstranten. De politie en Mobiele Eenheid probeerde beide groepen uit elkaar te houden. Na overleg met burgemeester Ahmed Aboutaleb is uiteindelijk besloten om de demonstratie te beëindigen.
Om de openbare orde te herstellen, begeleidde de politie beide groepen uit de stad. Tientallen mensen zijn aangehouden. Justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar aanleiding van de uit de hand gelopen demonstratie.
Lees meer: Tientallen aanhoudingen na demonstratie Koerden en Turken in Rotterdam

PKK

Ook in andere steden zijn er deze week protesten, onder meer in Arnhem en Den Haag. Zaterdag is een grote landelijke demonstratie in Amsterdam.
De Koerden vinden dat Nederland en de EU zich laten gijzelen door Turkije. Dat land dreigt alle vluchtelingen uit Syrië door te laten naar Europa als de EU sancties oplegt aan Turkije.
Vorige week begon Turkije een offensief tegen de Koerden, die het grensgebied in Syrië controleren. Ankara beschouwt de Koerdische milities van de YPG in Syrië als verlengstuk van de PKK, die als een terroristische beweging wordt gezien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl