nieuws

Tientallen aanhoudingen na demonstratie Koerden en Turken in Rotterdam

De demonstratie van de Koerdische Volksstichting Rotterdam op het Kruisplein is woensdagavond uit de hand gelopen. De ME greep in tegen protesterende Turken en Koerden die in Rotterdam voor een grimmige sfeer zorgden. Er zijn tientallen aanhoudingen verricht.
De politie meldde dat een onbekend aantal agenten gewond is geraakt toen zij moest ingrijpen om verdere escalatie tussen beide partijen te voorkomen. Een van de agenten liep een gebroken pols op.

Rond 19:45 uur verzocht de politie de Turken dringend om terug te gaan naar het Schouwburgplein. Toen dat niet gebeurde zag ze zich genoodzaakt geweld te gebruiken. De groep Koerden werd onder begeleiding van politie naar het Stationsplein geleid.
Daar was het nog lang onrustig. Er vielen klappen voor het Centraal Station. Volgens de politie ontstonden op meerdere locaties vechtpartijen waarbij agenten moesten optreden.
Rond 21:30 uur was het weer rustig in het centrum van de stad. De laatste demonstranten werden toen door de politie vanaf Centraal Station naar hun voertuigen begeleid. De Koerdische demonstranten werden met RET-bussen weggeleid van het station.

'Erdogan, terrorist!'

De Koerden zouden demonstreren van 19:00 uur tot 20:00 uur. Honderden mensen stonden met spandoeken aan het Kruisplein en riepen leuzen als 'Erdogan, terrorist!'. De gemeente had beide ze een vak toegewezen om te demonstreren.
Lees meer: Grimmige sfeer bij demonstratie in Rotterdam
Ook was een vak voor tegendemonstranten aan de andere zijde van de trambaan ingericht. Een tiental Turken protesteerde daar en stak vuurwerk af. Zij hadden zich niet vooraf bij de gemeente gemeld, maar de gemeente hield er rekening mee dat de demonstratie van de Koerden een tegengeluid op kon roepen en tot mogelijke escalatie kon leiden.
Rond 19:15 uur sloeg de sfeer om, merkte Rijnmondverslaggever Sjoerd de Vos. De politie riep via de megafoon om dat er geweld gebruikt zou worden als de demonstranten zich zich niet aan de regels zouden houden. De Turken die voor een negatieve sfeer zorgden, kwamen uit een zijstraat en stonden dus niet in het daartoe gewezen protestvak.
De Koerdische groep zou als eerste de confrontatie met tegendemonstranten hebben opgezocht. De politie en Mobiele Eenheid probeerden de twee groepen uit elkaar te houden. Na overleg met burgemeester Ahmed Aboutaleb is uiteindelijk besloten de demonstratie te beëindigen.
Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van de gebeurtenissen van woensdagavond. Nieuwe aanhoudingen worden daarbij niet uitgesloten, zegt de politie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl