nieuws

'Boom die het bombardement overleefde' niet verkozen tot Boom van het Jaar

De Lijnbaanplataan in Rotterdam heeft net niet de verkiezing Boom van het Jaar 2019 gewonnen. Een monumentale boom in Bladel (Brabant) kreeg iets meer stemmen.
De afgelopen weken werd uitgebreid campagne gevoerd in Rotterdam voor de boom 'die het bombardement heeft overleefd'. Zo werden er lichtbakken langs doorgaande routes in Rotterdam geplaatst met de oproep om op de Lijnbaanplataan te stemmen.
De Lijnbaanplataan is in 1851 geplant in de tuin van het voormalige Coolsingelziekenhuis. Het was een van de weinige overgebleven bomen na het bombardement op Rotterdam in 1940.
De Rotterdamse boom kreeg uiteindelijk 9212 stemmen van het publiek. De Heksenboom, een oude beuk in Bladel, kreeg 9840 stemmen. De winnaar dingt mee naar de prijs 'Boom van het Jaar 2020' in een Europese verkiezing.
Dominique van Elsacker, directeur van de Urban Department Store Rotterdam en initiatiefneemster van de nominatie voor de Lijnbaanplataan, zag eigenlijk al een beetje aankomen dat de winst aan de Rotterdamse boom voorbij zou gaan.
"We gingen vrij lang ook ontzettend goed, maar vlak voordat de stemmen online niet meer zichtbaar waren stonden we ineens bijna duizend stemmen achter. Toen zijn we gaan kijken wat er aan de hand is daar in Bladel. Het blijkt dat ze toen in het Eindhovens Dagblad een item hadden geplaatst dat het heel spannend was en dat het vooral een soort van Feyenoord-PSV-strijd leek te worden. Toen vlogen de stemmen er daar heel erg hard bij."
Lees meer: Wie wint er, de 'Feyenoordboom' of de 'PSV-boom'?
De initiatiefneemster en alle anderen die de Lijnbaanplataan een warm hart toedragen, hebben er nog alles aan gedaan om de boom extra stemmen te geven. "Wij hebben echt alle hens aan dek gehad. Heel veel mensen hebben zich ontzettend ingespannen, maar we hebben het gewoon net niet gehaald. Jammer."
Volgens Van Elsacker gooide het Brabantse Bladel nog meer in de strijd. "Ik hoorde woensdagavond dat Bladel ook prijzen weggaf als mensen op de boom stemden. Misschien hadden we dat kunnen doen, maar voor ons was het vooral fijn dat veel meer mensen weten wat nou eigenlijk het verhaal achter die boom is. Dat het een wederopbouwicoon is. Dat is ontzettend goed gelukt."
Dat is volgens Van Elsacker het belangrijkste. De Lijnbaanplataan blijft ondanks het misgrijpen van de titel in het zonnetje staan. "Alles wat we er extra aan kunnen doen om de boom wat meer 'in the picture' te zetten, zullen we doen. Straks gaat de sfeerverlichting er weer in en zullen we ervoor zorgen dat 'ie blijvend aandacht krijgt. Misschien moeten we de boom en het verhaal ervan nog maar eens een keer een goede plek geven."

Uitslag per provincie

1. Noord-Brabant: Heksenboom in Bladel (9840 stemmen)
2. Zuid-Holland: de plataan in Rotterdam (9212)
3. Gelderland: zwarte populier in Opijnen (1319)
4. Zeeland: Beuk in Middelburg (1180)
5. Utrecht: de beuk op Sparrendreef in Vianen (695)
6. Limburg: de tamme kastanje in Vlodrop (679)
7. Overijssel: de eik in het bakhuis, Lattropp-Brecklenkamp (625)
8. Drenthe: de jeneverbes in Zeegse (518)
9. Groningen: de kabouterboom in Saaxumhuizen (253)
10. Friesland: populier in de Prinsentuin, Leeuwarden (222)
11. Flevoland: de scheve linde in Dronten (197)
12. Noord-Holland: iep op de Keizersgracht (93)