nieuws

Wie heeft de mooiste koe van Zuid-Holland?

ROTTERDAM - Zaterdag wordt bekend wie de mooiste melkkoe van Zuid-Holland heeft. In Noordeloos vindt dan de miss-verkiezing plaats waaraan 88 Zuid-Hollandse koeien meedoen.
Vorig jaar werd de miss-verkiezing gewonnen door familie De Bruin uit Giessenburg. Hun Magriet 241 bleek de mooiste van alle melkkoeien uit de regio.
Volgens Wouter de Bruin jr. worden er hoge eisen gesteld: "Een mooie en goede melkkoe heeft droge benen, een goede melkuitstraling, een uier met veel breedtematen die vast is aangehecht en een vlot en krachtige stap."
De concurrentie onder melkveehouders is groot. Er worden zelfs cosmetische trucjes uitgehaald om de koe wat meer 'body' te geven. Als een koe wat vaker heeft gekalfd dan wil ze op de lenden wel eens wat kracht missen. Voor leken is dat het kuiltje op de rug tussen de achterpoten. Dat wordt voor de keuring opgevuld door het haar daar niet kort te scheren en op te föhnen, zodat de rug recht doorloopt.
Dit jaar doet de familie weer mee. Vrijdag werden vier koeien gesopt, geföhnd, geschoren en in de lak gezet. De familie hoopt opnieuw over de mooiste koe te beschikken, want de titel 'Beste koe' levert volgens Wouter de Bruin jr. eer op in de buurt. Toch is de verkiezing volgens de familie vooral een gezellige bijeenkomst.