nieuws

Ook bouwsector overweegt actie tegen strengere milieuregels

Na de boeren wil ook de bouwwereld gaan demonstreren tegen het milieubeleid van het kabinet. Door strengere regels rond de stikstofuitstoot en zogeheten PFAS, liggen talloze bouwprojecten stil. Volgens de sector dreigen bedrijven om te vallen door de nieuwe regels.
De nieuwe actiegroep Grond in Verzet heeft op Facebook een oproep geplaatst om op 30 oktober naar Den Haag te komen voor een demonstratie. Een van de initiatiefnemers is Arnold Tuytel van de Tuytel Groep in Oud-Alblas.
Bijna 1400 mensen zeggen te komen. Op de pagina roepen ook transporteurs elkaar op om te komen.

Stikstofregels

Volgens Tuytel liggen momenteel achttienduizend bouwprojecten stil door de regels rondom stikstof. "Dat wordt nog wel meer, als ze de regels niet gaan aanpassen. Grote bouwprojecten worden stilgelegd omdat er nieuwe berekeningen gemaakt moeten worden. Pas daarna kunnen ze eventueel verder."
Voor de bouw- en transportwereld is niet alleen de stikstofuitstoot een probleem, maar ook PFAS, zogeheten schadelijke stoffen die niet afbreekbaar zijn en veel in zand en grond voorkomen.
De regels rondom PFAS, waar PFOA er één van is, gelden in onze regio al sinds vorig jaar. De regels zijn hier ingesteld in verband met de uitstoot van het Dordtse chemiebedrijf Chemours. Sinds 1 oktober gelden ze ook landelijk.

Grotere gevolgen

Volgens Arnold Tuytel zijn de gevolgen van de regels voor PFAS nog een stuk groter dan die van de stikstofregels. Grondverzetters mogen sinds 1 oktober geen zand en grond meer verplaatsen zonder die goed te controleren. Maar de grenswaarde die gebruikt wordt is zo laag, dat bijna niets vervoerd of uitgevoerd mag worden.
"De regering denkt dat dit schadelijk is voor de volksgezondheid. De waardes die ze nu hanteren zitten al jaren in de grond. Daar is niemand aan dood gegaan. Nu denken ze dat iedereen eraan dood gaat, dus hebben ze de grenswaarde omlaag gehaald. Maar zij weten niet wat voor gevolgen dit heeft voor ons."
Ondernemers kunnen hun bouwgrond niet afvoeren, particulieren kunnen hun grond niet kwijt, transporteur hebben veel materiaal stil staan en bouwprojecten liggen stil. "Omdat de opdrachtgevers niet weten waar ze met de grond heen moeten."
Tuytel wil dat de grenswaarde fors verhoogd wordt, zodat zijn branche weer aan de slag kan. Hij zegt dat hij al merkt dat er door de nieuwe regelgeving minder opdrachten zijn. Als de situatie niet verandert zouden er wel eens bedrijven failliet kunnen gaan, is zijn verwachting.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl