Met z'n allen aan de Vlaardingse bokkerballen

Rund-, kippen- of varkensvlees is iets dat we waarschijnlijk allemaal wel eens op ons bord hebben gehad. Maar bokkenvlees is voor veel mensen nog iets onbekends. De Vlaardingse restauranteigenaar Perry Schmidt wil daar verandering in brengen.

"Omdat we bokken in Nederland niet eten, worden ze al op heel jonge leeftijd geslacht. Dat is best zielig", legt Schmidt uit. "We proberen de bok aan de man te brengen."

De bok wordt volgens Schmidt zes tot acht maanden oud als die in Nederland wel wordt gegeten. Een bok die niet op het bord belandt, wordt na vier weken al geslacht.

"Als er een geitje wordt geboren, wordt er ook een bokje geboren", stelt Schmidt. Er ontstaat volgens hem een overschot: de geiten worden wel gebruikt, maar de bokken niet. "We moeten iets doen aan dit overschot", zegt Schmidt, die daarom wil dat er meer bokkenvlees wordt gegeten in Nederland.

Bokkerballen

Schmidt maakt daarom bokkerballen: bitterballen met bokkenvlees erin. Qua smaak heeft bokkenvlees meer weg van het hert en de ree, zegt Schmidt. "Maar doordat het vlees wat jonger is, is het wat melkerig."

Benieuwd naar de bokkerbal? Je kunt dan terecht bij Gasterij Puur in Vlaardingen. Daar serveert Perry donderdag 24 oktober ook een vijfgangendiner met als hoofdingrediënt, bokkenvlees. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Vlaardingen
Deel dit artikel: