nieuws

'Moord café Noordplein was zelfverdediging'

noordplein.cropresize.1.cropresize.tmp.jpg
noordplein.cropresize.1.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De 26-jarige Schiedammer die wordt verdacht van moord in een café aan het Noordplein in Rotterdam, zegt dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld.
De verdachte schoot op 24 mei vorig jaar een 53-jarige Rotterdammer dood. Twee anderen raakten gewond door rondvliegende kogels. Het café Noordplein is zes maanden gesloten geweest door burgemeester Aboutaleb.
'Ik werd total loss geslagen'
Volgens de Schiedammer Jurick M. was hij zonder aanleiding door een groep cafébezoekers aangevallen. "Ik zat in het café om te chillen toen ik door een man werd gevraagd om naar achteren te komen. Daar begon hij mij te stompen en anderen gingen meedoen. Ik werd total loss geslagen en zag de dood in de ogen. Ik zag een wapen en in een worsteling heb ik dat afgepakt. Toen heb ik geschoten, want hij bleef doorgaan met slaan". De man werd zelf ook geraakt door het vuurwapen en liep een wond op aan zijn hand.
Het was voor het eerst dat Jurick M. een verklaring aflegde. Tegenover de politie heeft hij sinds mei 2009 gezwegen. "Waarom gaat u nu pas verklaren?", wilde de officier van justitie weten. "Ik was te zeer in shock", aldus de verdachte. Hij kon evenmin duidelijk maken waarom hij eerst naar huis was gegaan om zijn jas thuis te brengen en daarna pas naar het Vlietland ziekenhuis om zich aan zijn wond te laten behandelen. Op de jas werd bloed van het slachtoffer gevonden.
'Er gaat hier iets gebeuren'
Justitie gelooft de lezing van de verdachte niet. Zij wijst op een verklaring van een getuige, die zegt dat de man het café binnekwam en duidelijk op zoek was naar iemand. Hij zou hebben geroepen "Wie is Blakka?". Hij zou vervolgens tegen de getuige hebben gezegd dat hij maar beter kon weggaan "want er gaat hier iets gebeuren". De verdachte ontkent deze conversatie.
De zitting van vrijdag ving aan met een grote vertraging. Jurick M. zou aanvankelijk al donderdagavond worden opgehaald uit het huis van bewaring in Amsterdam, zodat hij in ieder geval op tijd zou zijn voor de rechtszaak. Hij weigerde mee te gaan, omdat hij niet de nacht in een politiecel in Rotterdam wilde doorbrengen. Vrijdagochtend bleek dat de man nog steeds in zijn cel in Amsterdam zat.
Het aanvoeren van de verdachte verliep vervolgens ook verre van soepel. Pas in de loop van de ochtend was er een busje beschikbaar, dat eerst via Den Haag reed om daar andere gedetineerden op te halen. De zaak begon zo laat, dat de rechtbank geen tijd meer had voor een volledige behandeling. De rechter volstond met het aanhoren van het verhaal van Jurick M. en stelde de rest van de zitting uit tot 9 april.