Floating Farm zoekt nieuwe boer met zeebenen

De drijvende melkveehouderij in de Rotterdamse Merwe-Vierhaven is op zoek naar een nieuwe boer, sinds boer Albert Boersen plotseling is vertrokken. Waarom boer Boersen al zo kort na de opening van de boerderij is weggegaan, willen de initiatiefnemers niet zeggen.

"We hebben met elkaar afgesproken er verder niet over te praten," zegt Minke van Wingerden van de Floating Farm. Intussen is Van Wingerden onder de noemer 'Farm zoekt boer' op zoek naar twee parttime krachten. 

"We zoeken mensen die ervaring hebben opgedaan bij een boerenbedrijf en het liefst in de buurt van Rotterdam wonen", zegt Van Wingerden."Dat zou bijvoorbeeld een boerenzoon kunnen zijn, die naast het helpen van zijn vader ook elders ervaring op wil doen. Maar ook oudere, voormalige boeren vinden het misschien leuk om weer parttime aan de slag te gaan."

Dertig koeien

De 2800 vierkante meter grote Floating Farm is de eerste drijvende boerderij ter wereld. Het is een betonnen ponton van drie etages, waarop meer dan dertig roodbonte Maas-Rijn-IJsselkoeien worden gehouden. Hun voer wordt samengesteld uit afvalproducten uit de omgeving, zoals aardappelenschillen van de firma Heeze en gemaaid gras uit de Kuip en het Sparta Stadion. Ook de mest wordt hergebruikt.

De melk van de koeien wordt ter plekke verwerkt en verkocht in de eigen boerderijwinkel. Sinds kort nemen ook de Spar en bezorgsupermarkt Picnic producten af van de Floating Farm. 

"Er zit een hele filosofie achter onze manier van werken," legt Van Wingerden uit. "Daar moeten de nieuwe boeren zich wel een beetje in thuis voelen natuurlijk."

De boerderij krijgt sinds de opening dit voorjaar veel bezoekers over de vloer, uit zowel binnen- als  buitenland: "Dan moet alles er wel tip-top uitzien. En natuurlijk moet de boer ook altijd even op de foto.."

Van Wingerden krijgt veel enthousiaste reacties op de drijvende boerderij, zegt ze. "Deze herfstvakantie zie je ook dat allerlei kinderen uit de buurt de boer willen komen helpen. Hartstikke leuk."

Voorlopig is een tijdelijke uitzendkracht aangesteld om voor de koeien te zorgen.  

  

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: