nieuws

Groene golf voor fietsers Schieweg

ROTTERDAM - Rotterdam krijgt een groene golf voor fietsers. De proef gaat van start op de Schieweg, kruispunt Bergselaan.
De groene golf wordt al regelmatig gebruikt om het autoverkeer te laten doorstromen. Nu gaan LED-lampjes in het wegdek langs de Schieweg aangeven bij welke snelheid een fietser kan doorrijden bij het volgende verkeerslicht.
De proef met de groene golf voor fietsers gaat in juni 2010 van start. In het fietspad worden LED-lampjes aangebracht, die groene blokken tonen. De fietser die binnen zo'n groen blok meerijdt, heeft gegarandeerd groen. De groen oplichtende fietsgolf heeft een gemiddelde snelheid van 15 kilometer per uur.
De proef op de Schieweg moet uitwijzen of het systeem technisch aan alle eisen voldoet. Wordt het een succes, dan kunnen meer hoofdfietsroutes worden uitgerust met een groene LED-golf, zegt projectleider Jeroen Maijers.
Het doel van de groene golf is het comfort van de fietsers verhogen. Daarnaast pakken wellicht meer mensen de fiets en rijden minder fietsers door rood licht.
In het najaar van 2007 werd op de Raadhuisstraat in Amsterdam een groene golf voor fietsers gerealiseerd. Het idee komt oorspronkelijk uit Denemarken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl